Al fietsend je telefoon opladen, elke school een stuk natuur geven om voor te zorgen of een app ontwikkelen waarmee je een beloning krijgt als je je met de fiets verplaatst. Het zijn maar enkele ideeën van de jonge deelnemers van de Kids Climate Conference, een jaarlijks evenement waar jonge denkers zich buigen over klimaatthema’s.

Ook Leuven was vertegenwoordigd op de conferentie met Xso Vingerhoeds en Elise Weygaerts. Zij kwamen woensdag 15 maart de veertien beste voorstellen uitleggen aan schepen van Leefmilieu en Onderwijs Mohamed Ridouani. “Dat de beste ideeën van kinderen en jongeren kunnen komen, weet ik al langer. Ook uit onze eigen kindergemeenteraad komen inspirerende plannen voort. Denk maar aan het drijvend bos op de Vaart. Ik bespreek de voorstellen van Xso en Elise zeker met mijn collega-schepenen.”

De ideeën van de Kids Climate Conference zijn zeer uiteenlopend, zoals een online platform waarop recycle-projecten gedeeld kunnen worden, een interactief spelletje om te leren recycleren, vaker buitenspelen zonder computers en elektriciteit en samen moestuinen en de oogst opeten. “Stuk voor stuk concrete voorstellen waarmee we aan de slag kunnen,” besluit Ridouani.

KCC  is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs. In de afgelopen vier jaar is het uitgegroeid tot het belangrijkste duurzaamheidsevenement in Nederland en België. Drie dagen lang waren er workshops, presentaties, bekende personen en muziek.