Als tweede op de Antwerpse Kamerlijst van Groen! kon Calvo Y Castaner 4.759 mensen warm maken om voor hem te stemmen. Welgeteld 763 van die kiezers wonen in het kanton Mechelen. Johan De Vleeshouwer van sp.a wist als vierde opvolger in de provincie het vertrouwen te winnen van 2.033 kiezers. 733 politieke fans werden geteld in het Mechelse.

Zijn jullie tevreden met de resultaten?

Johan: Zeer zeker. In het kanton Mechelen heb ik meer of bijna zoveel voorkeurstemmen behaald dan bekende boegbeelden zoals Koen Anciaux en Kristl Strubbe van Open Vld en Frank Creyelman van Vlaams Belang. Zo'n honderd mensen hebben de voorbije weken hard meegewerkt aan de campagne. Dat was nooit gezien.

Kristof: Toen ik op mijn zestiende met politiek ben begonnen, had ik niet gedacht dat ik carrière zou maken. Maandag ben ik zelfs gebeld door de Spaanse krant La Vanguardia omdat ik Spaanse roots heb. Bij mijn weten is dat de eerste keer, en er is me zondagavond ook meermaals verteld dat ik het jongste Belgische parlementslid ooit ben. Ik heb de geschiedenisboeken nog niet kunnen controleren (lacht).

Waarvoor staan jullie?

Kristof: Met welke dossiers ik me in de Kamer zal bezighouden, moeten we nog uitmaken binnen de partij. Ik zou me graag toeleggen op socio-economische thema's zoals het vergrijzingsvraagstuk en kansarmoedebestrijding. Onze staatsschuld stijgt met 700 euro per seconde. Na drie jaar stilstand moet er in ons land dringend iets gebeuren. Het zal misschien gek klinken, maar veel jongeren zijn vandaag bezig met hun pensioen.

Johan: Klopt, banken schrijven mij er constant over aan, of ze bellen zelfs. Al is ook betaalbaar wonen voor veel jeugd een zorg. Dat is een aandachtspunt voor me. Lokaal wil ik mee aan de weg blijven timmeren, onder andere meer de promotie van wonen boven winkels.

Wat is jullie band met Mechelen?

Johan: Ik ben een geboren en getogen Mechelaar. Ik ben niet verkozen, maar in mijn stad blijf ik me wel engageren. Zo ben ik bestuurslid bij de Mechelse Goedkope Woning. Inzake sociale huisvesting zijn we momenteel met een inhaalbeweging bezig. Maar ook het OCMW interesseert me, en dan heb ik het bijvoorbeeld over aandacht voor woon- en zorgcentra voor onze senioren. Voor sommige ouderen is een verblijf in het rusthuis niet meer te betalen, en dat zou niet mogen.

Kristof: Ik woon nog maar pas in Mechelen. In De Langhestraat, een multiculturele buurt, heb ik een appartement gehuurd. Al heb ik nog niet veel tijd gehad om het in te richten. Een zetel staat er al, een groene trouwens (lacht). Nu, veel van de dossiers die wij in Brussel zullen bespreken, zijn van toepassing op Mechelen. Asiel en migratie bijvoorbeeld, maar ook veiligheid. Als volksvertegenwoordiger ben ik natuurlijk niet alleen verkozen door de Mechelaars. In heel Antwerpen hebben mensen gestemd. Al heb ik het hier best wel naar mijn zin. Mechelen is een heel aangename stad geworden. Hier valt altijd wel iets te beleven. Groen! zit hier ondertussen vijftien jaar mee in het bestuur. In die periode is er veel vooruitgang geboekt.

Wat denken jullie van De Wever? Zal het hem lukken?

Kristof: Bart De Wever en Elio Di Rupo zijn tijdens de campagne niet heel lief geweest voor elkaar. Ondertussen heb ik DeWever al horen spreken over compromissen sluiten. Ik ontwaar dus al een beetje staatmansschap.