Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren tussen de 15 en 20 jaar ruilden voor één dag de schoolbanken in voor een job en gingen aan de slag in een bedrijf, een overheidsinstelling of een organisatie. Hun loon? 50 euro die ze met plezier afstaan aan een jongerenproject in El Salvador, waar meer dan 1 op 4 jongeren geen toekomstperspectief heeft. 

Gedeputeerde van Mondiaal Beleid Rik Röttger zorgde er mee voor dat 40 jongeren de provincie Antwerpen een dagje overnamen en in een jeugdig jasje staken. Eén van de studenten is Jonathan Wynnyk. Hij kroop in de huid van een journalist en schreef een stukje over deze bijzondere dag.

Als journalist voor één dag had ik een gesprek met de geëngageerde Merita Mustafovski, een studente Humane Wetenschappen aan het Koninklijk Lyceum Antwerpen. Zij nam de taken over van gedeputeerde Rik Röttger, die onder meer bevoegd is voor Mondiaal Beleid.

“Zelf zou ik het belangrijk vinden om als politica echt goed naar de mensen te luisteren”  Merita’s droom is om in de politiek te stappen. Ze was alvast enthousiast over haar job voor een dag. Als voorzitter van de leerlingenraad in haar school had ze bovendien al heel wat ervaring om te overleggen en om een gesprek mee in goede banen te leiden.

Ze vond het fijn dat ze mee mocht nadenken over ecologische jongerenproducten en in de namiddag mee naar Nederland mocht gaan om daar een toespraak te houden en het lintje van de turfbelevingsbox door te knippen.  Zelf is ze Merita geïnteresseerd in politiek, wel vindt ze het jammer dat er nog te weinig aandacht besteed wordt aan dit thema in het onderwijs: “Jongeren zijn de kiezers van morgen, het is belangrijk om tijdig goed geïnformeerd te worden.”

 “Als provincie vinden we het erg belangrijk om het jongerenproject van YOUCA te ondersteunen en bekend te maken bij onze medewerkers en bij het brede publiek. Anderzijds is dit een mooie gelegenheid om de jongeren kennis te laten maken met wat het provinciebestuur allemaal inhoudt” aldus Rik Röttger, gedeputeerde Mondiaal Beleid.