In de Leuvense bibliotheek kunnen jongeren tijdens de krokusvakantie terecht op de Taalweek. Ze oefenen er hun Nederlands met leuke activiteiten.

De bedoeling van de Taalweek is om jongeren tussen 12 en 16 jaar op een leuke manier hun Nederlands te laten oefenen. Het is een initiatief van de Bib Leuven en de dienst onderwijs van de stad. “Met de Taalweek richten we ons op jongeren die taalzwak zijn”, zegt Dries van Itterbeeck van Link in de Kabel, die het programma van de Taalweek uitwerkte samen met de Leuvense jongerenorganisatie Urban Wo(o)rden.

Terugval vermijden

“We merken dat veel van deze jongeren tijdens de vakanties hun Nederlands niet kunnen oefenen. Daardoor gaat hun kennis van de taal er op achteruit. Om die terugval te vermijden, brengen wij hen op een leuke manier in contact met taal. Het is voor hen ook vakantie, dus we willen hen niet het gevoel geven dat ze terug op de schoolbanken zitten. Om de activiteiten bij hun leefwereld te laten aansluiten, werken we veel met digitale media.”

Zo trokken de jongeren de stad in met een iPad. In twee teams namen ze het tegen elkaar op in een taalspel. De andere dagen componeren de jongeren hun eigen song met behulp van het 'computernederlands' van Google Translate of maken ze een filmpje met emoticons. “We willen jongeren laten beseffen dat taal hen sterker maakt”, zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (SP.A). “Tijdens deze Taalweek laten we zien dat taal niet saai hoeft te zijn maar dat jongeren ook op een leuke manier met taal kunnen bezig zijn.” Vandaag om 16.30 uur houden de deelnemers een toonmoment in de bib.

LIESBETH VERHULST

 

© 2015 Corelio (Het Nieuwsblad)