Verschillende beroepen op jonge leeftijd ontdekken om zo een gerichte studiekeuze te maken. Dat is de idee achter Jobspotters, een initiatief van Leuvens schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (SP.A).

In Trente, een restaurant in de Muntstraat, zijn Sharon, Jessica en Ibuku, drie leerlingen uit het zesde leerjaar van Mater Dei, druk bezig met de laatste hand aan hun dessert te leggen. 'Een creatie van aardbeien met ijs en pistache', vertelt Jessica. Tussendoor moeten de drie hapjes opdienen, of 'inzetten' zoals dat in het jargon heet. 'Maar ik sta liever in de keuken dan in de zaal', zegt de elfjarige. 'In de keuken is het rustiger en zijn er minder mensen.' Toch moedigt coach David Daenens van Trente de meisjes aan. 'Goed zeggen wat er in het hapje zit. En vergeet niet smakelijk te zeggen!', roept hij de meisjes na. 'Ooit heeft iemand mij de passie voor de job doorgegeven. Nu geef ik dat terug', vertelt Daenens.

'Dat is precies wat we met Jobspotters willen bereiken', vertelt schepen Ridouani. 'De leerlingen worden gekoppeld aan een coach, iemand die dag in dag uit bezig is met zijn job. Ze lopen dan een dagje of enkele uren met de coach mee op de werkvloer en leren wat de job inhoudt. We selecteren die coaches zorgvuldig, want we willen dat ze de leerlingen intensief begeleiden. Het moet ook persoonlijk zijn, de coach vertelt hoe hij zelf bij die job terecht gekomen is. Het moet inspireren, de passie moet overgedragen worden op de leerlingen.'

Houtatelier

Op die manier wil het stadsbestuur, in samenwerking met de scholen, het spectrum van de leerlingen verbreden. 'En van een soms negatieve studiekeuze, een positieve maken', aldus Ridouani. Afgelopen maand deden goed dertig leerlingen mee aan het project. 'Het is nu een testfase, waarin we proberen om elke leerling minstens drie verschillende beroepen te laten ontdekken', zegt Ridouani. 'Volgend jaar willen we dat uitbreiden naar meer leerlingen, van het zesde leerjaar tot het tweede middelbaar.'

De drie meisjes in Trente zijn alvast enthousiast over het project. 'Vorige week zijn we naar een houtatelier geweest, over enkele weken gaan we naar een landbouwbedrijf.' (mhl)

© 2014 Corelio (Het Nieuwsblad)