Op zaterdag 19 december 2015 belden de Gentse Jongsocialisten en sp.a-bestuursleden alle jonge leden op. Ze nodigden hen uit op een ontmoetingsmoment met burgemeester Daniel Termont, de socialistische schepenen, raadsleden en Jongsocialisten in het stadhuis. Zaterdag 26 maart 2016 was het zo ver.

Lieselotte Van Hoecke, voorzitter van Jongsocialisten Gent, leidde in. Ze vertelde waarom iederéén eigenlijk lid moet worden van “de meest wijze JongSocialisten van ’t land”. De Gentse Jongsocialisten kunnen hun gedacht zeggen over het beleid, tijdens de maandelijkse fractievergadering en in het bestuur van sp.a Gent. Daarnaast organiseren ze heel wat activiteiten en acties, zoals de maandag praatdagen en het jaarlijks spaghettifestijn ‘Smosse mee sossen’. Enkele bestuursleden spelen zelfs elk jaar Sinterklaas en zwarte Piet spelen bij vzw ‘De Sloep’.

Lieselotte zei dat ook het huidige bestuur niet stilzit. In de maand maart werd volop gewerkt rond het hyperactuele thema diversiteit. De Jongsocialisten gaan in gesprek met de kabinetschefs van Daniel Termont (Daan Vander Steene) en Resul Tapmaz (Judith Perneel) over het anti-racismebeleid van de Stad: ze organiseren een actie rond 'Refugees welcome' en een interculturele kookworkshop, én een comedy night op 7 meimet Youssef El Moussaoui! Voor elk wat wils dus!

Daniël Termont vertelde aan de enthousiaste bende over zijn eerste stappen in de politiek, over zijn plannen voor de stad Gent en de uitdagingen voor de toekomst. Karin Temmerman (voorzitter van sp.a Gent, volksvertegenwoordiger en gewezen schepen) benadrukte dat ‘we met Tom Balthazar als lijsttrekker kiezen voor een even sociaal en inclusief beleid voor de toekomst’. Karin daagde ook elke Jongsocialist uit om zich kandidaat te stellen voor het Gentse sp.a-bestuur! “Jongeren zijn super belangrijk en daarom moeten zij vooral nu de handschoen opnemen en samen de toekomst vormen!

Rudy Coddens, schepen en OCMW-voorzitter, vertelde ons hoe hij als 28-jarige zijn eerste mandaat opnam in het OCMW, een belangrijke leerschool voor de rest van zijn carrière. Volgens Emilie Peeters (die de aanwezigen uitlegde wat zij zoal doet met haar mandaat in de OCMW-raad en hoe die raad werkt) zou dit een verplicht mandaat moeten zijn voor iedereen die stappen in de politiek zet. Luisteren naar de mensen en samen een oplossing zoeken zijn heel belangrijke eigenschappen voor een politicus. Ook Astrid De Bruycker gaf ons heel wat boeiende informatie mee over haar ervaringen als jong raadslid in de gemeenteraad. Ze vertelde ons kort maar krachtig hoe de werking van de gemeenteraad in elkaar zit, hoe raadsleden mee de vinger aan de pols houden en kunnen wegen op het beleid.

Na een korte pauze gingen alle deelnemers in gesprek met de mandatarissen. Niet zomaar een gesprek, wel een heuse ‘speeddate’ met burgemeester Daniel Termont, Karin Temmerman, Rudy Coddens, Tom Balthazar, Astrid De Bruycker, Emilie Peeters, Mieke Bouve, Bruno Matthys, Greet Riebbels en Sven Taeldeman. Hoe zetten zij hun eerste stapjes in de politiek? Met welke dossiers zijn zij als schepen of raadslid bezig? De jongeren stelden natuurlijk ook zichzelf voor en zo werden er interessante samenwerkingen gesmeed voor de toekomst. Samen dachten ze na over de stad van de toekomst en hoe jongeren daar volop bij betrokken kunnen worden. Heel wat uitdagende ideeën voor de toekomst, die de Gentse sp.a-schepenen, raadsleden en Jongsocialisten samen zullen omzetten in realisaties waar Gent en de Gentenaars beter van worden!

Tot slot: de Jongsocialisten vonden het uiteraard belangrijk om steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Ze deden dat met een groepsfoto en de slogan ‘Geen gelijkheid, zonder verdraagzaamheid’.

Een geslaagde activiteit, voor herhaling vatbaar!

(verslag: Jeroen De Leenheer, Jongsocialist)