Waarom zou je als jonge twintiger,vers van de schoolbanken, net gestart met een eerste job, meteen moeten beginnen nadenken over je pensioen? Geen idee, maar toch is dat wat we vandaag doen, schrijft Doms in De Morgen van woensdag 18 juni.

Omdat we onzeker zijn over wat we mogen verwachten. Omdat jongeren vandaag bang zijn op latere leeftijd geen pensioen meer te zullen krijgen en na een loopbaan van hard werken uiteindelijk toch in de armoede te belanden. Een horrorscenario. Laat ons het daar alvast over eens zijn.

Wij werken nu zodat onze ouders binnenkort kunnen genieten van hun pensioen en jaren later zal een andere generatie werken zodat wij stilaan kunnen beginnen te denken aan dat van ons. Dat is een zekerheid waar we op willen rekenen, maar we durven niet meer. En dus gaan jongeren steeds vaker (en steeds vroeger)over tot pensioensparen. Om toch een beetje zekerheid over te houden.

Laat dit pensioenplan, dat goede en interessante nieuwe elementen bevat, de start zijn van een stevige discussie over welke garanties we, als samenleving, bieden aan de mensen die over vijf, tien, vijftien en vijftig jaar met pensioen gaan. Een systeem dat op lange termijn zekerheid biedt aan iedereen. Of je nu je loopbaan start op je 18de of je 25ste, of je nu werkt als contractueel, ambtenaar of zelfstandige.

We moeten er niet flauw over doen. Je eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten kan best beangstigend zijn. Voor ons is het dan essentieel dat onze samenleving (en onze overheid) zekerheid biedt en kiest voor een sterk vangnet. Voor momenten van ziekte, werkloosheid, zorg voor je kinderen of je ouders én voor je oude dag. Biedt het nieuwe pensioenplan voldoende zekerheid? Neen, maar het is in elk geval een mooie basis voor een discussie met iedereen die het aanbelangt. Ook voor de jongeren, want het is ook onze toekomst.