"De regering kon op geen beter moment starten dan in 2014", schetst Joris Vandenbroucke in "De zondag". "De financiële crisis was zo goed als voorbij. Dankzij de zesde staatshervorming had Vlaanderen meer budget en meer bevoegdheden dan ooit." Maar veel zoden heeft dat niet aan de dijk gebracht, want Vandenbroucke ziet vooral een regering-Bourgeois zonder visie of ambitie. 

"Bart De Wever (N-VA) stelt dat de "dash" uit de federale regering is. Wel, in de Vlaamse regering heeft nooit "dash" gezeten", aldus Vandenbroucke.

De SP.A'er ziet wel enkele lichtpuntjes: het "positief en wervend verhaal over duurzame energie" van Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) bijvoorbeeld. "Helaas wordt hij elke keer onderuitgehaald door coalitiepartner N-VA", zegt Vandenbroucke, die verwijst naar het debat over kernenergie. 

Andere gemiste kansen zijn volgens hem het leefmilieubeleid en de Vlaamse kinderbijslag, maar ook op het vlak van mobiliteit kan het veel beter. Vandenbroucke richt zijn pijlen op Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). "Hij verrast ons elke zondag met grote aankondigingen. Maar ik zie geen resultaten. De files worden langer, minder mensen maken gebruik van het openbaar vervoer en de klantentevredenheid over De Lijn zit op een dieptepunt. Dat kan ook niet anders: al jaren wordt bespaard op het werkingsbudget." Bovendien is een kaartje voor bus of tram ook veel duurder geworden, klaagt hij.

Intussen blijft zijn eigen partij aanmodderen in de peilingen. "Wij moeten méér mensen overtuigen. Maar ik besef dat we een verleden meedragen", geeft Joris Vandenbroucke toe. "Wij zijn geen politieke maagden. We hebben veel goede zaken gerealiseerd, maar we hebben ook enkele keren de bal misgeslagen."

Desondanks blijft de SP.A'er positief. "Ik ben zeker dat we vandaag de stappen zetten die nodig zijn: strenge decumul, loonplafond, nieuwe mensen en nieuwe oplossingen in nieuwe tijden."


Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/13/joris-vandenbroucke--sp-a----in-de-vlaamse-regering-heeft-nooit-/