Niemand betaalt graag te veel belastingen. Maar dat is precies wat heel veel gewone Vlamingen doen : te veel belastingen betalen. Omdat enkelen veel te weinig of niets betalen. Die onrechtvaardigheid wil ik aanpakken. 

Grote vermogens en multinationals betalen hun faire bijdrage niet. Terwijl miljarden verdwijnen via een oerwoud aan fiscale constructies en door regelrechte fraude die niet hard genoeg wordt aangepakt, terwijl de lobby’s aan invloed winnen, wordt het leven voor de gewone mensen duurder. Gezinnen, kleine zelfstandigen en kmo’s betalen hierdoor teveel belastingen. Het is aan ons, socialisten, om daar tegen te strijden. 

Dit is mijn strijd: voor minder belastingen voor wie vandaag te veel moet betalen, voor meer bijdragen door de grote vermogens en multinationals.

Voor de gezinnen moet de erfbelasting en de belasting op inkomen uit werk fors omlaag. Registratierechten en notariskosten bij de aankoop van een woning kunnen perfect afgeschaft worden. De energiefactuur kan meteen 15% goedkoper worden door de BTW te verlagen van 21% naar 6%. 

Hoe we dat betalen? Door het geld te halen waar het zit: bij de rijken en multinationals die vandaag weinig of niets bijdragen. Dat kan door grootschalige fraude eindelijk keihard aan te pakken, door de fiscale achterpoortjes voor het grote geld te sluiten en door ook inkomsten uit vermogen te belasten. 

De welvaart groeit. Het is tijd dat wie daar elke dag aan bijdraagt opnieuw zijn eerlijk deel krijgt. 


Lees de nota hieronder voor een uitgebreide uitleg.