Drie diplomaten van de Libische ambassade in Brussel kozen kort na de start van de opstand in hun land de kant van de oppositie. Diplomaten trouw aan Kadhafi maken hen sindsdien het leven zuur. Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) dat de federale regering de Libische diplomaten die Kadhafi nog steunen meteen moeten uitwijzen.

Oppositiegroep 'Libyan Working Group' schreef dat op 26 april aan premier Leterme dat de drie diplomaten en hun families "permanent lastiggevallen worden en ook bedreigingen krijgen aan het adres van hun familie in Libië." Na fysieke bedreigingen trokken ze ondertussen hun kinderen uit school terug.In de brief worden twee Kadhafi-getrouwe diplomaten in detail beschuldigd. Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de brief, maar ondernam vooralsnog geen stappen. 

Volgens Van der Maelen is het tijd dat België kiest. "We bombarderen Kadhafi's stellingen. De EU opent een kantoor in Benghazi. Frankrijk erkent Kadhafi's diplomaten niet meer. België kan zijn spreidstand niet langer volhouden. Het is tijd dat minister van Buitenlandse Zaken Vanackere conclusies trekt. België moet de Libische diplomaten die Kadhafi nog steunen vragen te vertrekken, zeker nu er steeds meer getuigenissen zijn over intimidatie vanuit de ambassade." Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zal het Belgische standpunt over Libië de volgende dagen duidelijker worden.