De wereld op z'n kop. Regeringspartij CD&V wil dat OCMW's bij de kinderen aankloppen om het rusthuis van behoeftige ouderen te bekostigen. Ook in Kalmthout gebeurt dat. Met alle gevolgen van dien: ruzie tussen kinderen, ouderen die zich bedelaar voelen en medewerkers van het OCMW die véél tijd en speurwerk spenderen, met weinig resultaat. In 2016 haalde het OCMW nog geen 4.250 € op bij 9 kinderen van 21 ouderen die hulp nodig hebben. De dagprijzen voor eenpersoonskamers varieerden in de rusthuizen van 51,88 € tot 64,50 €. In totaal droeg het OCMW 25.608 € bij.

Wilfried Verhaert, sp.a - OCMW raadslid is duidelijk: "Is het geen schande dat mensen die hun leven lang werkten en bijdroegen, op hun oude dag bij hun kinderen voor onderhoudsgeld moeten aankloppen? Dat OCMW's de kinderen er voor laten opdraaien, kan ook nogal wat wrijving in de betrokken families veroorzaken. Bovendien kost het in Kalmthout bijna meer dan het opbrengt.”


Ouderen verdienen een zorgeloze oude dag. Ook zij die het financieel niet breed hebben. “Schaf de onderhoudsplicht af - zoals in Essen - en zorg voor een maximumfactuur waardoor het rusthuis niet méér kost dan het pensioen. In Zweden kan het: mijn schoonmoeder van 94 houdt in een riant rusthuis nog over van haar klein pensioentje."