Een eenpersoonskamer kost in een dagziekenhuis vijf keer meer dan een gemeenschappelijke kamer. Oorzaak? De erelonen die artsen aanrekenen.  Dat blijkt uit de negende ziekenhuisbarometer van de CM (Christelijke Mutualiteiten). “Dit kan niet langer”, zegt sp.a-fractieleider Karin Temmerman. “We moeten supplementen verbieden. Overal, in elk kamertype. Daar pleit sp.a al langer voor.”

Gemiddeld 627 euro betaal je voor een eenpersoonskamer na een ingreep, ook als je er maar enkele uren verblijft. Kies  je daarentegen voor een gemeenschappelijke kamer, dan is de factuur 119 euro. “Het verschil zit hem in het ereloon van de arts”, zegt Karin Temmerman. “Voor een eenpersoonskamer bedraagt dat ereloon 426 euro, voor een gemeenschappelijke kamer slechts 26 euro.”

“Dit kan niet langer. Wij pleiten er al langer voor om de band tussen ziekenhuisfactuur en ereloonsupplementen door te knippen. Supplementen hebben geen plaats op de ziekenhuisfactuur. De kamerkeuze mag geen impact hebben op de prijs of de kwaliteit van de zorg. We hebben dat trouwens enkele maanden geleden al letterlijk opgenomen in onze visieteksten van “Het Vlaanderen van Morgen.”

“14 procent van de Belgen zegt zorg uit te stellen om financiële redenen. We moeten elke drempel om zorg te vinden, wegnemen. Niemand mag zich verplicht zien om zorg uit te stellen. Te hoge supplementen zorgen voor barrières, zoveel is duidelijk. We moeten supplementen verbieden. Overal, in elk kamertype. De prijs en de kwaliteit van de zorg mag niet afhankelijk zijn van je kamerkeuze.”