Aan de Mechelse scholen De Luchtballon en De Wondertuin kamperen verschillende ouders om hun kinderen in te schrijven. “We kunnen er niets aan doen”, zegt schepen Marc Hendrickx. “Dat klopt niet”, zegt sp.a-fractieleidster Caroline Gennez. “Een online aanmeldingssysteem maakt kamperen overbodig. Maar de stad gaat niet in op ons voorstel.”

De inschrijvingen voor het basis- en secundair onderwijs starten pas op 19 april maar nu al kamperen er ouders aan de schoolpoort van basisschool De Luchtballon in het centrum van Mechelen. De ouders willen er zeker van zijn dat hun kind ingeschreven kan worden in de school, waar maar negen plaatsjes zijn. “Negen dagen kamperen voor de inschrijving van je kind in een school in Mechelen, dat is niet ok”, zegt Caroline Gennez.

“Nochtans hoeft het helemaal niet. Met een online aanmeldingssysteem voor scholen van alle netten melden ouders zich aan en geven vervolgens weer welke scholen hun voorkeur wegdragen. Via een dergelijke automatisering wordt kamperen aan de schoolpoort overbodig.”

"Tijdens de gemeenteraadszitting van april vorige jaar vroeg sp.a Mechelen het stadsbestuur om werk te maken van een systeem waardoor ouders op een waardige én eerlijke manier een plaats kunnen bemachtigen in de school van hun keuze en zo ook gelijke kansen voor ieder kind te garanderen", aldus Gennez. "De schepen gaf toen aan te willen wachten op een Centraal Aanmeldingsregister dat van toepassing zou worden voor heel Vlaanderen."

Ondertussen is er in Vlaanderen nog steeds geen Centraal Aanmeldingsregister ingevoerd en ziet het ernaar uit dat een algemeen register er nog niet snel gaat komen. Momenteel is het systeem enkel verplicht van kracht in steden als Antwerpen, Gent en Brussel en in centrumsteden als Mechelen, Lokeren en Leuven vrijwillig. Een algemeen Centraal Aanmeldingsregister voor heel Vlaanderen laat al geruime tijd op zich wachten.

"We roepen het stadsbestuur op om zelf een systeem van van centrale aanmelding uitwerken voor Mechelen waardoor kamperen aan de schoolpoort overbodig wordt. De stad moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen en niet de hete patat doorschuiven naar het Vlaamse niveau, waar ze trouwens zelf mee de lijnen uitzet", besluit Caroline Gennez.