“De regering moet dringend investeren in betaalbare en kwaliteitsvolle zorg voor ouderen. Er lagen eind vorig jaar al 171 concrete projecten voor de bouw en het onderhoud van rusthuizen klaar voor uitvoering, maar minister Vandeurzen heeft de financiering on hold gezet. Al meer dan een jaar kondigt hij een oplossing aan, maar er gebeurt niets. Van de 8.500 plaatsen die hij altijd weer aankondigt, is geen spoor in de begroting”, zegt Joris Vandenbroucke.

Ondertussen komen er geen plaatsen bij, stijgen de rusthuisprijzen en dreigen er rusthuizen failliet te gaan. “Wij eisen snel duidelijkheid. Ons voorstel is om de middelen van de Europese investeringsbank aan te wenden om een investeringsversnelling te krijgen en op korte termijn extra plekken in de ouderenzorg te creëren”, laat Joris Vandenbroucke weten.

“In afwachting van een oplossing vragen we de regering om de rusthuisprijzen te blokkeren. De prijzen liggen vandaag al rond de 50 euro per dag, wat neerkomt op 1.500 euro per maand. Als je weet dat het gemiddelde pensioen amper 1.200 euro bedraagt, zie je dat niet alleen het aanbod maar ook de betaalbaarheid problematisch wordt. Voor sp.a kan het niet dat een rusthuis duurder is dan wat je als pensioen krijgt”, besluit Joris Vandenbroucke.