Vandaag krijgen scholen met kansarme leerlingen een financieel duwtje in de rug via hun werkingsmiddelen. Concreet gaat het om kinderen met een laagopgeleide moeder, kinderen die thuis geen Nederlands spreken of die uit een gezin met een laag inkomen komen. Die criteria verdwijnen uit de basisfinanciering. De totale pot van werkingsmiddelen blijft dezelfde, maar hij zal op een andere manier worden verdeeld

"Als de onderwijsminister het regeerakkoord naar de letter uitvoert dan zijn de gevolgen zeer verregaand", zegt Caroline Gennez. "De ongelijkheid in ons onderwijs zal alleen maar toenemen. Deze regering creëert geen kansen voor die kinderen en jongeren die net meer ondersteuning nodig hebben, en neemt daarbij de hoop op een betere toekomst weg. De vorige regeringen hebben net geïnvesteerd in gelijke onderwijskansen, met resultaat. We moeten daar dan ook net mee doorgaan."

Een grote ongelijkheid in het onderwijs, betekent vaak een grotere ongelijkheid in het leven daarna, voert sp.a aan. "Die achterstand werken de meesten nooit meer weg en dat voelt de hele samenleving."