Karel Geys is Mechels schepen van Mobiliteit, Ruimtelijke Planning, Stedenbouw, Monumentenzorg, Stadsvernieuwing, Wonen en Natuurbehoud.

zondag 9 september

Vandaag staat helemaal in het teken van Zomertoeren, één van de Mechelse sp.a activiteiten. Om 10u00 vertrekt een fietstocht van een 60-tal kilometer aan de hoofdingang van Provinciaal Recreatiedomein De Nekker. Ruim 80 deelnemers verschijnen in fietsoutfit. Voor de minder getrainde fietsers start in de namiddag een rit over 25 kilometer. De tocht neemt ons mee langs de groene parels van Mechelen en omstreken die allen gelegen zijn in de Beneden-Dijlevallei. Enkele tussenstops voorzien ons van de nodige verfrissing. Fantastisch. Rond 16u30 komen we terug aan in De Nekker waar intussen ook de andere groep fietsers is aangekomen. Met ruim 200 deelnemers kaarten we na over onze fietstocht bij pot en pint. Anderhalf uurtje later kunnen we aan tafel voor een feestelijk maal met Potugese kip of Kip met appelmoes voor de jongsten. We blijven nog enkele uurtjes nagenieten maar morgen start de werkweek dus gaan we toch op tijd huiswaarts.

maandag 10 september

Maandagochtend vliegen we er met de collega’s en stafmedewerkers onmiddellijk in. We bespreken de voornaamste items en verdelen de taken voor deze week zodat iedereen fris aan de slag kan voor een constructieve week. Aansluitend gaan we samen een broodje halen en keuvelen wat na over het weekend.

De namiddag staat vol geboekt met afspraken: eerst de adjunct-stadssecretaris  Vervolgens komt een  ontwikkelaar met een heel interessant, grootschalig projectvoorstel, dan iemand die enkele pijnpunten inzake mobiliteit wil aankaarten. Nadien vertrek ik voor een terreinbezoek en gesprek met de afgevaardigden van de wijk Leuvensesteenweg in wijkzaal ’t Hofke. De wijk heeft nood aan bijkomende parkeerplaatsen. Tot slot nog de maandelijkse bijeenkomst van de GECORO, waar alle grote bouwprojecten op tafel worden gelegd. 

dinsdag 11 september

 

Vandaag komen de mensen van het Kringloopateljee op bezoek. Ze zijn al geruime tijd op zoek naar een meer geschikte locatie en we overlopen samen enkele mogelijkheden. Weinig ruimte, dus is creativiteit aan de orde. Een kringloopcentrum is wat mij betreft een toonbeeld van hoe het anders kan. Vele afgedankte artikelen zijn nog prima bruikbaar voor andere mensen. En dat tegen een zeer scherpe prijs. We maken een afspraak met alle betrokkenen voor een terreinbezoek met het oog op een snelle oplossing.

Na de afspraak met het Kringloopateljee heb ik een overleg over het onderhoud van parken en speelbossen. Net op tijd gedaan, want om 13.30 begint het overleg tussen college en managementteam, waar de vooruitgang in alle lopende dossiers wordt besproken. Vanaf half zeven start mijn spreekuur. Elke Mechelaar is dan welkom met vragen, suggesties, opmerkingen,…op mijn kabinet. Dat spreekuur loopt al eens uit, want er zijn heel veel Mechelaars met vragen rond stadsontwikkeling. Mijn gegevens vind je op de Mechelse webstek.

www.kringloopateljee.be

www.mechelen.be

 

woensdag 12 september

’s Ochtends ontvang ik de mensen van Vinci Park.  Mobiliteit  en parkeren zijn een gegeven in constante evolutie, dus er moet constant worden geëvalueerd en  bijgestuurd  Net daarna is een persconferentie gepland over de geplande aanpassingen aan ons parkeerbeleid. We gaan werknemerskaarten invoeren, blauwe zones invoeren en  op zoek naar geschikte locaties voor buurtparkings. Met die maatregelen moeten we de parkeerdruk in de woonwijken kunnen beheersen.

Ook vandaag staat de namiddag in het teken van verschillende vergaderingen. Onder meer over het Clarenhof (de oude Euroshopping) de Bouwdienst en de NMBS.

In de vooravond is er dan de stedelijke commissie Monumentenzorg en aansluitend een infovergadering met de wijkraden en het Mechels Mobiliteitscomité over het aangepaste parkeerplan. Nooit makkelijk, maar de sfeer is constructief.

’s Avonds verwelkomen we de nieuwe inwoners van Mechelen in de kolommenzaal van het stadhuis. Iedereen die verhuist naar onze Dijlestad krijgt een warm ontvangst op het stadhuis.

 

donderdag 13 september

We bereiden met de collega-schepenen het schepencollege voor. Aandachtspunten, opmerkingen, vragen. Vervolgens een dringende bezoeker, die uit zijn sociale woning wegmoet en naar een oplossing zoekt. Mensen met accute problemen gaan voor, die kan je niet naar een spreekuur laten komen. Vervolgens nog een pak vragen over het parkeerbeleid, tips van Mechelaars om de praktische uitwerking te verbeteren. Leuk. Nog even de fiets op om wat rond te rijden op zoek naar locaties voor woningbouw, open ruimte, sportinfrastructuur, maar ook in de wijken om te kijken hoe de renovatie van sociale woningen verloopt. Tot de duisternis invalt.

 

vrijdag 14 september

Zoals elke vrijdagochtend komt het Mechelse schepencollege bijeen. Samen met mijn fractiecollega’s Caroline Gennez, Rita Janssens en Ali Salmi bespreken we onze punten met coalitiepartner “Stadslijst”. Lunchen is er vandaag niet bij. Wegens de vele door te praten punten eten we een broodje tijdens de vergadering zodat er niet al te veel tijd verloren gaat.

Tegen drie uur in de namiddag zit de vergadermarathon er op. Ik heb nog een pak afspraken op mijn kabinet met mensen die met vragen zitten over hun bouwdossier of een probleem willen aankaarten rond het parkeerbeleid. Een mooi project voor de site Breckpot wordt voorgesteld. Weerom een “stadskanker” die we aan het oplossen zijn. Alle betrokkenen zitten op een lijn, wat niet altijd het geval is. We mogen ook eens wat meeval hebben. Want op die leegstand en verkrotting, daar zetten we hoog op in, en dat loont na een paar maand al, de cijfers geven ons moed om er verder te blijven invliegen.

Na een zware maar succesvolle dag samen met een vriend  naar de Memorial Van Damme. Het is de eerste keer dat ik er naartoe ga en het is mooi. Heel anders dan een voetbalmatch, hier bestaat geen concurrentie. We zijn terug rond 23 u 30, en ik ben heel blij om te gaan slapen.

zaterdag 15 september

 

Omdat de werkweek veel tijd vergt heb ik er een goede gewoonte gemaakt om in het weekend toch wat tijd vrij te maken voor mijn gezin. Mijn zoon Jelle speelt veldhockey in  Hombeek; ik ben zijn hevigste supporter, en dus ontgoocheld na een 8-0 verlies tegen Dilbeek, hun zwaarste verlies ooit. Enige troost is nu wel op z’n plaats. We kaarten nog wat na met de ouders. ’s Namiddags een kijkje nemen op enkele van de vele wijkfeesten, die in onze stad worden ingericht. En ik zag dat het goed was: actieve, constructief ingestelde burgers die er alles aan doen om het leven in de wijken op een positieve manier te benaderen. En ’s avonds naar de Malinwa, zoals ik al 37 jaar lang doe. Een thriller tegen Moeskroen, met een afloop die al bij al nog meeviel. Eindigen doe ik op de fuif Noche Tropicana in het Nekkercomplex. Veel leuke en bekende gezichten, een paar uurtjes Cuba in Mechelen. Enkel de Mojito was te snel op, dus volgend jaar…