Om met de fiets via de Vaartkom naar Wilsele-dorp te gaan, moet je heel wat hoogtemeters overbruggen.  Om Wilsele-dorp meer bereikbaar te maken, is er een fietslift in Parking Vaartkom voorzien.  Grote stickers moeten de Leuvenaar de weg wijzen naar de lift.

“Het is onze ambitie om van Leuven een echte fietsstad te maken”,  zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Maar op sommige plaatsen zorgt een te steile helling ervoor dat mensen de fiets niet nemen. De fietslift is voor hen een oplossing.” De fietslift brengt de gebruiker naar de Tramweg bovenop Keizersberg. “Het einde van de Tramweg ter hoogte van de Burchtstraat wordt nog aangepast. Vandaag moet je een paar trapjes overwinnen met de hulp van een fietsgoot, binnenkort verdwijnt de trappenpartij en kan dat ook al fietsend”, aldus Robbeets.

Om de fietslift herkenbaar te maken voor de fietsers, hangt er sinds kort een grote sticker op. “Daardoor weet je meteen waar je moet uitstappen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies. “De lift mag overigens ook gebruikt worden door voetgangers, om naar Wilsele-Dorp te wandelen, of Keizerberg te bezoeken en te genieten van het uitzicht.”

Fietspad en verkeerscirculatieplan

Om de verbinding tussen het stadscentrum en Wilsele-dorp en Gasthuisberg voor fietsers nog te verbeteren, begint Agentschap Wegen & Verkeer binnenkort aan de bouw van een fietspad langs de Lüdenscheidsingel, van het Engels Plein naar de Mechelsepoort.

“Eens dat fietspad er is, hoeven fietsers geen lange omleiding meer te volgen”, zegt Devlies. “Bovendien zal eind volgend jaar de nieuwe brug aan de Vaartkom, ter hoogte van de viaduct klaar zijn. Dat betekent dat fietsers vlot van en naar het nieuwe fietspad of de autoluwe Noordoever en OPEK-plein kunnen.”

Eens de bruggen klaar zijn, zal de weg tussen de Burchtstraat en Achter De Latten voor autoverkeer geknipt worden. “Dat is een maatregel die kadert in het nieuwe verkeercirculatieplan”, verduidelijkt schepen Dirk Robbeets. “Daardoor zal er geen doorgaand verkeer meer zijn van de Mechelsestraat tussen de Vaartkom en omgekeerd, wat de fietsers en voetgangers ten goede komt. Bovendien wordt ook de Sluisstraat geknipt voor autoverkeer en komt er een aangename fietsverbinding door het Sluispark naar de binnenstad.”