Dinsdagochtend 31 januari om 9u delen parlementsleden Jan Bertels en David Geerts symbolisch stofmaskers uit aan de pendelaars op de Grote Markt in Herentals. Vanaf woensdag 1 februari wordt de beslissing van De Lijn om haar rommelbussen in de Kempen te concentreren van kracht. Motoren die Antwerpen stad niet meer binnen mogen wegens te vervuilend worden geconcentreerd in de Kempen. Zoals sp.a eerder stelde is dit absoluut onaanvaardbaar. Ook wie op het platteland woont heeft recht op schone lucht en moderne bussen.

Bertels en Geerts vrezen ook andere negatieve gevolgen: deze oude bussen zijn zeer vaak defect en tot op de naad versleten. Dit gaat zich vertalen in mindere stiptheid en (nog) meer afgeschafte busritten. Ook de job van onze chauffeurs in de Kempen wordt moeilijker gemaakt.

De komende jaren zullen nog meer bussen van De Lijn Antwerpen Stad niet meer binnen kunnen rijden, met schattingen die variëren van 200 tot 400 van de 570 bussen in de vloot van De Lijn. Het kan niet de bedoeling zijn steeds dezelfde plattelandsgemeenten daarvoor te laten opdraaien. Ook wij hebben recht op propere en moderne bussen.