De provinciale school De Wijnpers uit Leuven organiseert van 16 tot en met 27 januari doedagen voor de leerlingen van het zesde leerjaar van het basisonderwijs uit de regio. Zo’n 875 zesdejaars van 27 basisscholen kunnen dan voor het eerst kennismaken met het secundair onderwijs. Een recordaantal.

 ‘Omdat de overstap naar de grote school écht wel groot is, organiseert onze school de Wijnpers doedagen. De zesdejaars van de Leuvense basisscholen worden dan uitgenodigd om een bezoek van een halve dag te brengen aan de school’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs.

‘De doedagen passen binnen de studiekeuzebegeleiding en de kennismaking met techniek en technologie waar wij sterk op inzetten’, zegt Lut Lambert, directeur van De Wijnpers. ‘We beschikken over een brede waaier aan specifieke en uiteenlopende studierichtingen. We laten de kinderen hiervan proeven in actieve workshops’.

 Dit jaar wordt de workshop STEM aan het workshopaanbod toegevoegd. Hierin maken de leerlingen hologrammen uit gerecycleerd materiaal. Het is een voorbeeld hoe wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten én praktijken gecombineerd worden in de richting Techniek-wetenschappen.

 Verder maken de leerlingen in de labo’s van biotechniek eigen badzout, gaan ze aan de slag met plantenbakken en gestekte planten bij Plant-dier-en milieutechnieken. Ze kunnen ook zelf PE-lassen in de ateliers van sanitaire installaties en centrale verwarming en leven zich artistiek uit in de ateliers van beeldende kunsten.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden