Drie weken. Zo lang is Bruno Tobback officieel voorzitter van de Vlaamse socialisten. En al even lang staat hij te popelen om de fakkel van Caroline Gennez aan de onderhandelingstafel over te nemen. Deze week is het eindelijk zover. Alleen moet wel nog beslist worden of Tobback daar ook zijn groene collega's Wouter Van Besien en Jean-Michel Javaux zal tegenkomen. Als het van de sp.a-voorzitter afhangt alleszins wel. "Het is maar logisch dat men een coalitie probeert te maken met diegenen die al bewezen hebben dat ze succesvolle akkoorden kunnen sluiten. Groen! moet dus aan de tafel blijven zitten", zegt hij. "Al ga ik mijn lot niet verbinden aan dat van een andere partij."

Uiteraard wilt u Groen! in de regering. Dan hoeft u niet te vrezen voor oppositie aan progressieve zijde.

Bruno Tobback: "Voor sp.a is het vooral belangrijk dat er zo veel mogelijk progressieve partijen in de regering zitten. Ik vind het langs de andere kant wel grappig hoe Wouter Van Besien (Groen!) er nu al meer dan twee weken in slaagt om elke dag op televisie te komen om uit te leggen dat hij graag in die regering wil zitten. Eender welke andere partijvoorzitter zou voor postjesjager versleten worden."

Hoe zwaar weegt het argument dat er aan Vlaamse kant een meerderheid moet zijn?

"Dat is symbolisch niet onbelangrijk en lijkt me sowieso beter. Ik heb in tegenstelling tot CD&V en Open Vld nog geen deel uitgemaakt van een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Tot nader order kan men mij dat dus niet verwijten."

Open Vld en CD&V zijn er nochtans erg op gebeten om het zonder Groen! te doen.

(onderbreekt) "Dat weet ik zelfs niet. Wouter Beke (CD&V) heeft mij nog niet gebeld om te zeggen dat Groen! er niet bij mag. Het is Van Besien zelf die dat voortdurend zegt."

Of ze het nu met zoveel woorden zeggen of niet, als CD&V over de kernuitstap begint en Open Vld over asiel en migratie dan weet je dat ze de groenen willen lozen.

"Ik denk dat mijn standpunt over de kernuitstap niet verschilt van dat van Groen! Als men denkt onder de kernuitstap uit te geraken door Groen! uit de regering te weren, dan vergist men zich. Wie sowieso denkt dat ik met mijn partij mee zal doen aan een rechtse regering, denkt het best opnieuw na."

En een centrumregering, zoals CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten het noemt?

"Ik weet niet eens wat Servais daarmee bedoelt. Ach, we zitten in de fase van de symboliek. We gaan een regering vormen die sowieso zware ingrepen zal moeten doen. Mijn voornaamste bekommernis is dat die evenwichtig moeten zijn.
"Een linkse regering is voor mij geen regering die zo dwaas is om te denken dat ze niet moet besparen. Geld uitgeven dat je niet hebt, is voor mij niet links of rechts, dat is gewoon dom. Maar als er moeilijke maatregelen genomen moeten worden, vind ik het de taak van mijn partij om ervoor te zorgen dat die gericht zijn.
"Ik ga niet besparen om de vergrijzing te betalen op een manier waardoor we uiteindelijk tegen iedereen zeggen: trek uw plan. Ik ben bereid om te discussiëren over langer werken en over besparingen in de gezondheidszorg, maar op voorwaarde dat we de lasten eerlijk verdelen en dat we op het einde nog altijd een kwalitatieve gezondheidszorg en degelijk pensioensysteem hebben. Anders mag men het zonder mij doen."

Bij de N-VA weet men al wat dat betekent. Di Rupo I wordt een 'linkse belastingregering'.

"Ook daar kan ik mij niet eens iets bij voorstellen. Bij mijn weten heffen alle regeringen belastingen. Ik betaal liefst zo weinig mogelijk belastingen, maar ik heb er geen probleem mee om dat wel te doen als je er goede gezondheidszorg voor in ruil krijgt. Alleen stel ik vast dat niet iedereen in gelijke mate belastingen betaalt. Het lijkt me logisch dat je dan ook daarover praat. Zoals ik al zei moet de moeilijke operatie die voor ons staat op een rechtvaardige manier verdeeld worden."

Laurette Onkelinx (PS) herhaalde vorige week dat er een vermogensbelasting moet komen. Steunt u die eis?

"Ik ben voor een vermogenswinstbelasting, maar er zijn al heel veel mensen die zo'n belasting betalen door de roerende voorheffing op hun spaarboekje. Ik ben dan ook geen voorstander om die te verhogen, maar pleit er wel voor dat wie meerwaarde haalt uit het beleggen van aandelen eveneens een vermogenswinstbelasting moet betalen. Het lijkt me maar logisch dat we aan grote beleggers hetzelfde vragen als aan kleine spaarders."

Bij Open Vld blijft men zeggen dat het budgettaire luik van de nota-Di Rupo nagenoeg volledig herschreven moet worden. Is dat realistisch?

"Het communautaire akkoord komt ook niet voor 100 procent overeen met de nota die Di Rupo heeft neergelegd. Dat is de essentie van onderhandelingen. Ik ga ook niet naar de onderhandelingen met de nota-di Rupo onder de arm hij is zoals u weet geen partijgenoot maar met mijn eigen partijprogramma."

De liberalen wijzen voortdurend op de Europese aanbevelingen en zullen dus opnieuw de index op tafel leggen. Ziet u daarover onderhandelingsmarge?

"Wat mij betreft is er hoe dan ook geen marge om aan dat principe te raken. Ik zou het eerst willen hebben over maatregelen om bijvoorbeeld de energieprijzen onder controle te houden. Dan doe je iets voor de consumenten én de bedrijven, en hou je de index in bedwang. Als je aan de index raakt, neem je koopkracht weg en dat is voor onze economie op termijn geen verstandige zet."

Sommige partijgenoten hebben al gesolliciteerd naar een 'tof postje'. Op welke 'toffe postjes' wil sp.a haar stempel drukken?

"In een regering die tien miljard moet zoeken zullen er niet veel toffe postjes zijn. Wie de komende jaren in de regering wil stappen om een prettige job uit te oefenen, die vergist zich.

Sp.a claimt dus niet zoals Groen! de minister van Financiën?

"Ik vind het eigenaardig dat men posten probeert te verdelen nog voor er een regering is. Al denk ik dat het in ieder geval hoog tijd is om eens een nieuwe minister van Financiën te hebben. Bovendien is het in mijn leven nog nooit voorgekomen dat een socialist die post bekleedde. Het zou dus toch een goede verandering zijn."

U heeft er al voor gepleit om de regering het best zo klein mogelijk te houden en liefst geen of zo weinig mogelijk staatssecretarissen aan te duiden. Als de groenen mee aan boord blijven, wordt het wel moeilijk het aantal postjes te beperken.

(droog) "Die moesten toch enkel de minister van Financiën hebben? En een vicepremier... Wij gaan ons in ieder geval bescheiden opstellen."

Bent u klaar om de fakkel van Caroline Gennez over te nemen?

"Ik ben er ondertussen al meer dan tien dagen op aan het wachten, dus ja. Ik ben niet zozeer ongeduldig om eindelijk te mogen gaan onderhandelen, maar wel om eindelijk eens een regering te hebben."

Zullen de onderhandelaars moeten wennen aan de stijl-Tobback?

"Caroline is alleszins veel eleganter dan ik. Het zal anders klinken, maar sp.a blijft dezelfde partij. Wat dat betreft zal er dus niet veel veranderen."

(De Morgen, (Thomas Mels), 10/10/2011)