Aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo, bovenop het fietspunt en naast de Diestsesteenweg, moet tegen mei volgend jaar een nieuw centraal dorpsplein verrijzen. Het nieuwe centrum wordt zo groot als het Leuvense Ladeuzeplein.

De Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo groeien stilaan uit tot het kloppend hart van Kessel-Lo. 'Toch mist Kessel-Lo momenteel nog een echt centrum', zegt schepen Mohamed Ridouani (SP.A).

'Het De Becker Remyplein is dat een beetje, maar niemand heeft daar een centrumgevoel. Aan de Centrale Werkplaatsen daarentegen verschijnen intussen alle functies die een centrum moet hebben. Er zijn woningen, maar ook cultuur, handel, een fietspunt, een academie en een park. Het is de ideale plek om een nieuw dorpscentrum in te richten. Het enige wat daarvoor nog ontbrak, is een centraal plein.'

In december van dit jaar start daarom de aanleg van een gloednieuw plein, dat ongeveer zo groot wordt als het Ladeuzeplein in Leuven. Het plein komt bovenop het fietspunt, naast de Diestsesteenweg, en wordt Blauwputplein gedoopt.

'Het moet een ontmoetingsruimte in openlucht worden, zowel voor buurtbewoners als voor de bezoekers van de academie of de hallen', zegt Ridouani.

De strook langs de academie wordt ingericht met een houten podium, zitelementen en groenvakken. 'Zo kan de academie naar buiten treden met nieuw werk en het voorstellen aan voorbijgangers en de buurt. Gecombineerd met handel en horeca op het plein zal dat een gezellige buurtsfeer creëren', zegt de schepen.

Grote groene zone

Aan de overzijde van het plein, tegen hal 4, ligt een strook die pas over acht jaar een definitieve invulling kan krijgen.

Dat is volgens Ridouani te lang om de strook braak te laten liggen en dus komt er een tijdelijke groene strook met water. De omwonenden krijgen inspraak bij de invulling daarvan. Naast de groenstrook op het nieuwe plein wordt ook het tijdelijke park, dat er nu vlak naast ligt, definitief aangelegd zodat er een grote, open zone ontstaat.

Het plein moet af zijn tegen mei 2016. Mogelijk wordt de markt van Kessel-Lo daarna verhuisd van het De Becker Remyplein naar het nieuwe plein.

HANNELORE SMITZ 

Het Nieuwsblad