Onlangs raakte bekend dat tijdens de zomervakantie een 13-jarige jongen en zijn vijf vrienden opgepakt werden omdat ze skaten aan de Lamotsite. Schepen van Jeugd Caroline Gennez reageert verbaasd en verontwaardigd.

De Mechelse skaters kunnen vandaag in de stad niet terecht in een modern skatepark. Caroline Gennez kent het probleem: “We werken hard aan een snelle realisatie van het beloofde nieuwe skatepark. Ondertussen moet er ook een oplossing komen voor de skaters”.

Gennez ontkent het probleem niet en ontving zelf al enkele klachten over de (lawaai)overlast die de skaters zouden veroorzaken. Maar jongeren moeten ook kunnen spelen. De jeugdschepen wil daarom nagaan of het praktisch haalbaar en realistisch is om binnen bepaalde tijdsperioden te skaten in de stad. Hierover wil ze overleggen met skaters, ouders en buurtbewoners om een goede oplossing te zoeken.

“Ik wil hiermee echter dit incident niet onder de mat vegen. We moeten dit grondig onderzoeken. Indien deze kinderen inderdaad geen verwittiging kregen is het totaal ongepast dat de politie hen meeneemt naar het politiebureau. Bovendien moet de politie ook onmiddellijk de ouders contacteren”, vervolgt Gennez.

De Mechelse aanpak van overlast is een succesformule. Maar, waar gewerkt wordt kunnen ook fouten gemaakt worden. “Indien blijkt dat er hier fouten werden gemaakt zijn verontschuldigingen op zijn plaats en moeten we ook lessen trekken. We willen overlast hard aanpakken, maar kinderen hebben ook rechten. Spelende kinderen zijn geen overlast”, besluit Gennez.