Bij een echtscheiding hebben de kinderen momenteel slechts één officiële domicilie. Dit brengt vaak juridische en praktische problemen met zich mee. “Ons voorstel is om die problemen aan te pakken door kinderen meer dan één plaats op te geven als woonplaats”, licht Karin Jiroflée toe.

“Dat heeft heel wat voordelen. In de eerste plaats voor de mensen zelf. Heel wat gescheiden ouders hebben geen recht op voordelen in hun stad of gemeente omdat hun kind officieel bij mama of papa gedomicilieerd staat. En daardoor betalen ze de volle pot in het lokale zwembad of bibliotheek, hoewel ze evenveel bij mama als bij papa zijn”, aldus Karin Jiroflée.

“Kinderen mogen niet de dupe zijn van achterophinkende wetgeving”, aldus Karin Jiroflée. “Het is hoog tijd dat onze visie op wonen meegaat met haar tijd en nieuwe samenwoningsvormen en de mismatch tussen wettelijke en werkelijke realiteit aan te pakken. Met kleine ingrepen kan je al een groot verschil maken voor heel wat ouders en hun kinderen.” In het Vlaams Parlement heeft ook Caroline Gennez eenzelfde voorstel ingediend.