Windmolens op de Leuvense daken? Een drijvend bos op de Vaart? Volgens de kinderraad energie en klimaat zijn dat dé manieren om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken. Op woensdag 25 mei kwam de kinderraad hun aanbevelingen presenteren op de kindergemeenteraad.

De voorbije maanden namen vertegenwoordigers van veertien klassen uit negen Leuvense basisscholen deel aan de kinderraad energie en klimaat. Vier woensdagen dachten ze na over energiebronnen, de opwarming van de aarde, de energiedriehoek, energieverbruik, duurzame consumptie, mobiliteit …  Ze werden daarbij begeleid door GoodPlanet vzw.

Op de kindergemeenteraad presenteerden de leerlingen hun zes aanbevelingen voor een klimaatneutrale stad aan de jury. Die bestond uit Mohamed Ridouani, schepen van leefmilieu, Michèle Jacobs van Leuven Klimaatneutraal 2030, Wiet Vandaele, afdelingshoofd ruimtelijk en duurzaamheidsbeleid en Pieterjan Broos van CORE.

“Het zijn stuk voor stuk schitterende ideeën. Kinderen hebben een heel eigen en verfrissende kijk op het leven, we kunnen heel wat van hen leren”, zegt Ridouani. “Zo stellen de leerlingen een drijvend bos op de Leuvense vaart voor. Dat is een creatieve manier om onze stad te vergroenen, waar onze groendienst onmiddellijk mee aan de slag gaat.”

Daarnaast stelt de kinderraad ook voor om kortingsbonnen te geven aan mensen die met de fiets komen winkelen. “Elke keer iemand met de fiets naar het centrum komt, kan die de persoonlijke code op zijn fiets scannen aan één van de meldpunten. Dit levert een kortingsbon op voor zijn favoriete Leuvense winkel”, vertelt kinderraadslid Lander.
“Zeker iets wat we moeten bekijken”, stelt Ridouani. “De kinderraad vraagt ook om werk te maken van groenere straten. Via Kom op voor je wijk-projecten, gevelgroen en meer straatbomen, zal dat realiteit worden.”

De zes voorstellen:
•    meer verpakkingsvrije supermarkten
•    een drijvend bos op de vaart
•    kortingsbon voor wie met de fiets naar de stad komt
•    plaatsen van windmolens op de Leuvense daken
•    buurtmoestuinen en Leuvense minimoestuinen
•    één Leuvense straat wordt omgedoopt tot groene straat