Baby- en kindermateriaal in goede staat inzamelen voor Leuvense gezinnen die er nood aan hebben: met die eenvoudige formule startte twee jaar geleden het project Kirikou. Wat toen begon met een bescheiden oproep in de lokale pers, groeide ondertussen uit tot een vaste waarde in de strijd tegen kansarmoede. Daarom breidt Kirikou nu uit met een nieuw depot en een nieuwe doelgroep. 

In 2015 zochten stad Leuven, Huis van het Kind Leuven en tal van Leuvense partnerorganisaties naar nieuwe manieren om samen materiële zorgen tijdens zwangerschap en jong ouderschap weg te werken. Het werd de start van Kirikou, genoemd naar het moedige jongetje uit de gelijknamige kinderfilm: een databank met geschonken kinderspullen die worden verdeeld over kwetsbare gezinnen in Leuven via de vele partnerorganisaties: Kind & Gezin, OCMW, inloopteam De Mobil, Domo vzw, scholen, kinderopvang, kraamklinieken, wijkgezondheidscentra, buurtwerkingen … Stad Leuven voorzag werkingsmiddelen en infrastructuur (de kelderlokalen van kinderdagverblijf De Girafant) en stelde een halftijdse projectcoördinator aan.

Kirikou groeit

Twee jaar later is Kirikou een ongezien succes. Het project kende in 2016 een zeer sterke groei: 221 unieke gezinnen werden geholpen met kindermateriaal (meer dan dubbel zoveel als in 2015) via 391 Kirikou-aanvragen (een verdriedubbeling). Daarbovenop werden maar liefst 1.557 artikelen geschonken, opnieuw meer dan een verdubbeling t.o.v. 2015.

De cijfers tonen duidelijk de toenemende bekendheid van het project. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, verhuisde Kirikou naar een ruimer depot in de kelderlokalen van het OCMW in de Andreas Vesaliusstraat 47 in Leuven. Bovendien breidt Kirikou zijn doelgroep vanaf april uit tot 12 jaar, om kwetsbare gezinnen nog beter en langduriger te versterken.

“Het nieuwe depot bij OCMW Leuven heeft veel voordelen: een betere infrastructuur, centraal gelegen in de stad, nabij een grote partner, enzovoort”, verduidelijkt schepen Bieke Verlinden. “De nood blijft groot maar de solidariteit tussen Leuvense gezinnen volgt op de voet. Via het duurzaam herverdelen van kwalitatieve kinderspullen proberen we met Kirikou tegemoet te komen in de materiële en financiële zorgen van kwetsbare gezinnen.”

Schenken of helpen?

Alle baby- en kindermateriaal tot 12 jaar van goede kwaliteit kan geschonken worden aan het project. Klein materiaal kan je op weekdagen afgeven aan het onthaal van het OCMW Leuven (Andreas Vesaliusstraat 47) van 8 tot 17 uur (donderdag tot 18 uur, vrijdag tot 16 uur). Groot materiaal enkel op afspraak via kirikou@huisvanhetkindleuven.be of 0486 44 73 20.

 Kirikou is ook steeds op zoek naar nieuwe helpende handen of samenwerkingen met partnerorganisaties of bedrijven voor het inzetten van stagiairs of verzamelen van materialen.