Rozeke Raymaekers viert haar 30-jarig bestaan als kroegbazin van café Tilt. De stamgasten vergastten haar op een feestje.

Kroegbazin Rozeke Raymaekers staat 30jaar achter de tapkraan van café Tilt in de Vrijgeweidestraat. Dat werd gevierd met gratis cava en warme hapjes voor de klanten. Een cadeautje van de Wielertoeristenclub Tilt en de Malinwa-supportersclub De Vrijbroekvrienden.

‘Het was een toffe dag', vertelt Rozeke. ‘Al mijn vaste klanten kwamen langs. Ze hadden het café heel mooi versierd. Ik wist dat er iets zou gebeuren, maar wat precies, dat hadden ze niet verklapt. Mijn klanten hebben me al meermaals verrast.'

Rozeke kreeg een ballonvaart cadeau, maar ze twijfelt nog of ze op het aanbod zal ingaan. ‘Ik ben een beetje bang, dus we zullen nog wel zien', zegt ze. ‘Het is allemaal zo overweldigend'.

Rozeke staat er sinds juni, na de dood van haar vriend Klement, alleen voor. ‘Ik ben vast van plan om honderd te worden', lacht de nu 74-jarige Rozeke. ‘Ik blijf het café open houden zo lang ik kan. Ik hoop iedereen hier dus binnen 5, 10 en 15jaar nog eens terug te zien voor een ander feestje'.

Vaste klant Jules Verbeeck hoopt dat Rozeke nog lang in het café blijft. ‘Ze heeft de zaak overgenomen van mijn zus. Dankzij haar ben ik een vaste klant gebleven.' Ook het stadsbestuur bracht hulde aan de bazin en vaardigde schepenen Karel Geys en Caroline Gennez (beiden sp.a) af. Gennez roemt Rozeke voor de moed die ze destijds had om van Limburg naar Mechelen te verhuizen ‘om ze hier goede cafémanieren aan te leren'. Het feest met gratis drank en hapjes duurde tot in de vroege uurtjes.