“Alleenstaanden worden in dit land niet alleen fiscaal zwaar benadeeld, ook in de supermarkt zijn ze vaak de dupe”, zegt Rob Beenders.

“Een vergelijking van een aantal basisproducten leert dat alleenstaanden proportioneel veel meer betalen voor een kleine portie dan wanneer ze een grote portie kopen die bedoeld is voor een gezin. De meerkost loopt op tot 50 procent en meer. Dit toont aan dat de voedingsproducent eerder teert op meer winst dan dat hij de effectieve kost van die kleinere portie wil dekken”, aldus Rob Beenders.

Een jaar geleden klaagde Rob Beenders aan dat het leven voor alleenstaanden een pak duurder is dan voor koppels en gezinnen. “Hun kosten liggen hoger, ze betalen meer belastingen en ze genieten minder voordelen. Dat is onrechtvaardig en achterhaald, want vandaag telt ons land 2,1 miljoen alleenstaanden en 475.000 alleenstaande ouders”, zegt Beenders. “Net omdat 20 procent van de bevolking alleenstaand is, past de markt zich razendsnel aan. Het is dus goed dat je in supermarkten steeds meer kleinere porties en eenpersoonsgerechten vindt.”

Anno 2017 moeten alleenstaanden dus niet langer grote blikken voeding of grote flessen melk kopen die eigenlijk alleen bestemd zijn voor grotere gezinnen. Rob Beenders: “Het kan niet de bedoeling zijn dat een alleenstaande drie dagen na mekaar erwten en wortelen moet eten om zijn blik leeg te krijgen, of een halve fles melk moet weggooien omdat deze zuur wordt. Naast variatie is het aanbod van kleinere porties dus ook goed om voedselverspilling tegen te gaan.”

Toch betekent dat aangepast aanbod vaak ook een veel hogere aankoopprijs. “Een vergelijking van een aantal witte basisproducten leert dat alleenstaanden proportioneel veel meer betalen voor een kleine portie dan wanneer ze een standaardproduct kopen dat bedoeld is voor grotere gezinnen”, aldus Rob Beenders. “Voor amper 1 eurocent extra kan je bijvoorbeeld 330 gram erwten en wortelen meer kopen (0,95 euro voor een pot van 330 gram, 0,96 euro voor een pot van 660 gram, nvdr.) Dat is toch niet meer serieus? Een ander opvallend voorbeeld is mayonaise: een kleine pot van 235 gram kost per kilo de helft duurder dan dezelfde pot van 465 gram.”

“Ik begrijp dat de verpakkingskosten voor kleinere hoeveelheden hoger liggen dan voor grotere porties. Maar de prijsverschillen tonen dat de producent eerder teert op meer winst dan dat de effectieve kost moet worden gedekt”, zegt Rob Beenders.

 “Binnenkort ga ik de sectorfederatie Comeos uitnodigen voor een constructief gesprek. Ik doe een oproep aan de markt om de groep alleenstaanden niet te zien als een nieuwe doelgroep waar extra winst op moet worden gemaakt. Het is belangrijk dat het aanbod in de markt voor singles toeneemt, maar het mag niet zijn dat singles financieel gestraft worden”, besluit Rob Beenders.

Bron: Het Belang van Limburg (11/01)