BRUGGE - Stad Brugge heeft een klimaatprijs in de wacht gesleept voor de opstart van het Food Lab, de duurzame voedselstrategie en het evenement (H)eerlijk Brugge. De klimaatprijs wordt vanaf 2016 jaarlijks uitgereikt en zet duurzame klimaatprojecten van gemeenten en steden in de kijker die een bijdrage leveren aan het behalen van de lokale en Vlaamse milieu- en klimaatdoelstellingen.

Met deze prijs onderstreept de stad haar ambitie om de klimaatdoelstellingen te behalen. Dat het Food Lab, bestaand uit een veertigtal Brugse verenigingen en organisaties die werken rond duurzame voeding, nu scoort omwille van haar duurzame voedselstrategie is dan ook geen verrassing. Via het evenement (H)eerlijk Brugge wou Stad Brugge in samenwerking met dat Food Lab ook nog eens bewustmaking creëren bij het groot publiek rond deze duurzame voedselstrategie met onder andere gratis maaltijden en een streekproductenmarkt.

“Stad Brugge heeft in de voorbije drie jaar een aantal stappen gezet om de CO2-uitstoot te reduceren tegen 2020. Dit gebeurde enerzijds binnen het traject ‘Toekomst van Brugge’ en anderzijds via het verbinden van burgers en lokale organisaties met gezamenlijke ideeën zoals het Food Lab", zegt burgemeester Renaar Landuyt.

En er zit duidelijk nog rek naar de toekomst toe. "In dit Food Lab werden vooral middenveldorganisaties, kleine ondernemingen en geïnteresseerde burgers samengebracht die expertise hebben rond duurzame voeding, meer bepaald rond voedselverlies, korte keten, Fair Trade en stadslandbouw. Tot nu toe zijn er zo’n veertig organisaties actief in het Food Lab, maar het aantal groeit nog", zegt Schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (SP.A).