Deze middag was ik aanwezig in het Sint-Lodewijkscollege tijdens de knuffelactie tegen pesten en geweld: een nationaal initiatief van vzw Zinloos Geweld en Idee Kids.

Elk jaar worden er in ons land naar schatting ruim 38.000 kinderen gepest, dat zijn er 38.000 teveel. Jaar na jaar zetten vzw Zinloos Geweld en Idee Kids zich in om dit bespreekbaar te maken en kinderen te sensibiliseren. Tijdens de knuffelactie die beide organisaties voor de 10de maal opzetten, werd een denkbeeldige keten gevormd tussen alle kinderen op kamp. Omstreeks 13u33, het uur waarop de Paashaas is geboren, hebben alle deelnemers op 18 locaties niet alleen de Paashaas maar ook elkaar geknuffeld.

Vlinder als symbool voor geweldloosheid

De vlinder is intussen uitgegroeid tot een nationaal symbool voor de actie en staat voor geweldloosheid. In het licht van de gebeurtenissen in Brussel vorige week kregen heel wat kinderen immers de kans om te praten over hun gevoelens en hoe hiermee om te gaan. Ze komen namelijk in hun eigen omgeving thuis, op school of op kamp ook in aanraking met pest- en conflictsituaties. Met deze knuffelactie willen vzw Zinloos Geweld (die deze maand tien jaar bestaat) en Idee Kids hen sensibiliseren om geweld nooit als conflictoplossing te zien. Er over praten is daarbij een eerste belangrijke stap.

Talenten in de kijker tegen pesten en geweld

Met de overkoepelende actie zet Idee Kids ook de nieuwe campagne van vzw Zinloos Geweld 'Help kinderen weerbaar(der) maken met talenten' extra in de kijker. “Op een laagdrempelige manier tonen we dat we tegen elke vorm van geweld, agressie en pesten zijn. We creëren het bewustzijn bij kinderen dat kennis van hun vermoede en onvermoede talenten hen weerbaarder maakt. Daarom maken de kinderen op kamp naast veelkleurige vlinders daarom ook een heuse Talentenmuur”, aldus de organisatoren.