De Standaard noemde Brugge onlangs ‘dé fietsstad van Vlaanderen’ en uit een enquête door Test-Aankoop kwamen Brugge en Hasselt als meest fietsvriendelijke steden in Vlaanderen uit de bus. Als fietsstad bij uitstek organiseert Brugge op donderdag 26 oktober 2017 het Fietsival: een congres waar binnen- en buitenlandse gasten spreken over de rol van de fiets in een stedelijke omgeving. Met de resultaten hiervan wil het stadsbestuur voortbouwen aan een stad waarin de Bruggeling nog veiliger en comfortabeler kan fietsen.

Fietsival

’s Ochtends (9u-12u) is er een plenair gedeelte waarin de eerste Brugse fietsbarometer voorgesteld wordt, en komen nationale en internationale sprekers aan bod over uiteenlopende gespreksthema’s over de rol van de fiets in een stedelijke omgeving. 

Verschillende thema’s komen aan bod: het Vlaamse en Europese verhaal, de socio-economische voordelen van het fietsen, en zelfs een stuk geschiedenis van de fiets. Iedereen is van harte welkom: alle geïnteresseerde Bruggelingen, mobiliteitsprofessionals uit Vlaanderen en Nederland, lokale ondernemers,….

De namiddag (14u-16u15) staat in het teken van Brugge als ‘kind- en jeugdvriendelijke stad’ . Alle Brugse scholen van het vijfde leerjaar tot en met het derde middelbaar zijn welkom voor een leerrijke namiddag over Brugge fietsstad. Er zijn interessante presentaties rond veilig fietsen, de ‘fietsprofessor’ komt langs en we sluiten af met een spektakel…

Deelnemen?

Wie het plenaire gedeelte in de voormiddag wil bijwonen of met de klas (vijfde leerjaar tot en met 3de middelbaar) deel wil uitmaken van het namiddagprogramma kan zich inschrijven tot 20 oktober. Deelname is gratis. Alle info en inschrijven via www.detoekomstvanbrugge.be.

 

Voortraject

In het kader van het project ‘kind- en jeugdvriendelijke stad’, krijgt de mening van kinderen en jongeren over fietsen in Brugge een centrale plaats in het Fietsival.

Deze week start een voortraject waarbij kinderen op een creatieve manier hun mening kunnen geven over wat een fietsvriendelijk Brugge voor hen betekent. In augustus werd een oproep gelanceerd naar alle Brugse scholen. Drie scholen (één uit het centrum: Sint-Leo Hemelsdale, één uit Brugge noord: stedelijk onderwijs Brugge noord afdeling Lissewege en één uit de deelgemeentes: De Tandem uit Sint-Kruis) werden geselecteerd. De klassen van het zesde leerjaar van deze scholen zullen op een creatieve manier hun mening geven over wat een fietsvriendelijk Brugge voor hen betekent. Aan de hand van workshops, die begeleid worden door de Brugse kunsteducatieve organisatie ‘De Batterie’,  mondt dit uit in kwalitatieve stadsvlaggen (banners) die vanaf de week van het Fietsival zullen uithangen in de winkelstraten en aan de betreffende scholen. Daarnaast wordt ook een pamflet gemaakt dat meer uitleg geeft over de vlaggen

Toekomst van Brugge

Het Fietsival is tevens het jaarlijkse congres van de toekomst van Brugge. Over fietsen in Brugge werden namelijk heel wat ideeën ingediend via het webplatform van de toekomst van Brugge, gaande van een nieuwe fietsbrug tussen de Gent- en de Kruispoort, een fietsverbinding tussen Brugge – Zeebrugge, verhogen van de fietsveiligheid of inzetten op fietsstraten en fietsinfrastructuur, … Met andere woorden: voor de toekomst van Brugge is dit een belangrijk thema om tijdens dit congres mee de focus op te leggen. Samen met alle Bruggelingen streven we naar het verhogen van het fietscomfort en naar het promoten van Brugge als fietsstad.