sp.a en PS zijn ervan overtuigd dat de federale regering de publieke opinie aan het masseren is voor een verhoging van de btw op elektriciteit, nadat de regering-Di Rupo die had teruggebracht naar 6 procent. "Verschillende verklaringen in kader van de begrotingscontrole sterken ons in dat vermoeden", zegt Karin Temmerman.

Karin Temmerman (sp.a), Ahmed Laaouej (PS) en Georges Gilkinet (Ecolo) voelden begrotingsminister Hervé Jamar (MR) aan de tand over het gat van bijna 1 miljard euro dat moet worden dichtgereden bij de huidige begrotingscontrole. Jamar herhaalde in de Kamer dat de btw-inkomsten fors lager liggen dan verwacht en dat de btw-terugbetalingen hoger uitkomen. Er is sprake van een gat van 500 miljoen euro. Iets wat de minister wijt aan de vermindering van de btw op elektriciteit die de regering-Di Rupo heeft doorgevoerd. "Door de tariefverlaging werd niet alleen een vermindering van de bruto-ontvangsten veroorzaakt, maar bovenal een verhoging van de kredieten."

Onzin. De btw-aangiften gebeuren immers elk trimester of elk semester, onderstreept PS'er Laaouej. Het argument volstaat dus niet om de daling te verklaren die zich over een periode van meer dan een jaar voordoet. Bovendien rept het rapport van het monitoringcomité - de basis waarvan de regering vertrekt - met geen woord over de btw-verlaging op elektriciteit, vult sp.a-collega Temmerman aan. Ook het argument van fraude met de btw op elektriciteit kan onmogelijk het gat van 500 miljoen euro verklaren.

Bron: Belga