Dirk Van der Maelen (sp.a) betreurt de beslissing van het kernkabinet om de koning naar Congo te laten gaan. "Met een koninklijk bezoek dekt België het wanbeleid van Kabila af. Dit is een kaakslag voor iedereen die in Congo ijvert voor een ander bestuur, in het belang van het volk, en niet van zijn leiders."

Alle waarnemers zijn het erover eens dat het in Congo sinds de verkiezingen van 2006 van kwaad naar erger evolueert. Volgens sp.a-buitenlandspecialist Dirk Van der Maelen lijkt Kabila steeds meer op Mobutu: de macht is geconcentreerd in handen van een kleine kliek rond de president, de corruptie tiert er welig, en politieke tegenstanders en mensenrechtenorganisaties worden permanent bedreigd. Intussen blijft het Congolese volk in erbarmelijke omstandigheden leven.

Van der Maelen betreurt dat het kernkabinet heeft besloten om de koning naar Congo te laten gaan en wijst erop dat Kabila het bezoek zal misbruiken en er een PR-actie van zal maken tot meerdere eer en glorie van zijn persoon en zijn beleid. "Dit bezoek wordt een kaakslag voor al diegenen die in Congo ijveren voor een ander bestuur, in het belang van het volk, en niet van zijn leiders."