Sommige mensen kunnen ook niet koken, niet omdat ze niet willen maar omdat het hen nooit getoond werd en dus ook nooit werd aangeleerd. Zelfs de meest eenvoudige bereidingen, zijn voor velen onbekend terrein.

Men heeft niet steeds veel of dure ingrediënten nodig. Neen, vaak volstaat het mensen een paar basisprincipes aan te leren en voor te tonen, zodat zij zo in hun eigen potje kunnen voorzien.

Hierop werden de kookateliers als antwoord geformuleerd. Deze worden ingericht via Ateljee vzw, die hier al veel ervaring in heeft. Via een vormingsproces wil men mensen in armoede, die worden toegeleid via de Verenigingen waar Armen het Woord Nemen, leren hoe ze met weinig geld gezonde gerechten kunnen klaarmaken.

In het kader van het armoedebeleid voorzag het OCMW van Gent middelen om te dienen als participatief budget. Dit is een deel van het budget dat ter beschikking gesteld wordt van de groepswerkingen van de armoedeverenigingen om dan zelf volgens hun inzicht in te zetten op de afgebakende thema's.

Een deel van deze armoedemiddelen werd via een participatief proces door de Verenigingen waar Armen het Woord Nemen geadviseerd om te investeren in het opzetten van kookateliers. Deze methodiek moet mensen in armoede ondersteunen om gezonde maaltijden klaar te maken, rekening houdend met hun beperkt budget.

Via deze weg wil men die mensen die voedselpakketten gebruiken leren hoe ze de ingrediënten in deze voedselpakketten in de mate van het mogelijke kunnen verwerken in een gezonde en lekkere maaltijd. Dit doen we door met deze mensen een leerproces te doorlopen waarbij ze op het einde van het proces kennis en competenties hebben ontwikkeld om deze voedselpakketten klaar te maken.

Kookateliers zijn dan ook voor de sp.a-fractie een heel goed initiatief… dat de mensen van vzw Atelier dit willen opnemen juichen wij toe. Zij hebben de knowhow om de kennis door te geven, daarenboven werkten ze al heel vaak samen met de beoogde doelgroep, wat enkel een pluspunt kan zijn. Met weinig geld lekker koken, is het doel.

Dat een deel van de armoedemiddelen hiervoor kunnen aangewend worden is fantastisch. We staan er niet bij stil, maar na het uitdelen van voedselpakketten is het niet ondenkbaar dat veel mensen niet goed weten wat juist allemaal te doen met de inhoud van het pakket. Wij zijn ervan overtuigd dat deze financiële steun het bedoelde project goed zal dienen en een meerwaarde zal zijn voor die mensen die met voedselpakketten moeten zien te overleven. Maar ook gewoon voor wie er nood aan heeft. Door het doorverwijzen vanuit de armoedeverenigingen, zijn we zeker dat de juiste mensen bereikt zullen worden.