Regeringspartij sp.a lanceert een eigen voorstel voor een tijdelijke baan bij het leger omdat defensieminister Pieter De Crem (CD&V) daar geen haast mee maakt. Zo'n korte loopbaan moet de leegloop bij de Belgische strijdkrachten tegengaan.

Jobhoppen mag dan schering en inslag zijn in tal van sectoren, in het leger is het haast onmogelijk. Wie nu tekent voor een carrière bij het leger, wordt verondersteld de rest van zijn beroepsleven trouw te blijven aan de kazerne. Omdat dat levenslange engagement veel jongeren lijkt af te schrikken, wil de regering daar een mouw aan passen met de invoering van een nieuw statuut voor militairen. Dat moet hen in staat stellen een kortere loopbaan bij de Belgische strijdkrachten uit te bouwen.

Vijf maanden na het regeerakkoord staat er, zo hekelt Kamerlid David Geerts (sp.a), nog niks definitief op papier over dit nieuwe statuut. De socialist doet daarom zelf een eigen voorstel, gekoppeld aan zes voorwaarden. "Wij willen vooral vermijden dat dit nieuwe statuut een flop wordt, zoals de vrijwillige legerdienst van De Crem." De jongeren die intekenen voor een tijdelijke loopbaan bij het leger moeten op voorhand weten in welke kazerne ze zullen werken.

Nu aarzelen vele jongeren om de stap naar het leger te zetten omdat ze zeer ver van hun woonplaats tewerkgesteld kunnen worden. Het statuut mag ook maximaal vijf jaar gelden. Voor de specifieke functies dringt sp.a er ook op aan dat een correct loon wordt betaald. Het leger ondervindt hevige concurrentie van de politie omdat ze in dezelfde vijver vissen, een gepast loon kan het leger wat aantrekkelijker maken. "Behalve van een normale verloning moet het leger ook werk maken van extra opleidingen voor deze jongeren", zegt Geerts.

Tine Peeters,DM 4 juni 2012