Toegang tot betaalbare en gezonde voeding voor iedereen is één van de belangrijkste doelstellingen in het armoedebestrijdingsplan van Kortrijk. Afgelopen jaar kregen 144 gezinnen een slim receptenboekje met bijpassend boodschappenlijstje, waarmee ze lekker en evenwichtig konden koken aan een budgetvriendelijke prijs. 

Het receptenboekje van Colruyt valt om de veertien dagen in de bus en bevat zes gemakkelijke en kindvriendelijke recepten. Een recept kost niet meer dan 1, 2 of 3 euro per persoon. Elk recept is goed voor 3 grote porties, dus kan klaargemaakt worden voor 3, 6 of 9 euro. Bij elk recept staan ook tips om restjes van de maaltijd of verpakking opnieuw te gebruiken, of om de kinderen te laten meehelpen in de keuken. Medewerkers van het OCMW begeleiden de gezinnen, bijvoorbeeld met tips voor lekker en evenwichtig koken, of om slim te winkelen. 

De feedback van de testgroep waren hartverwarmend positief. Het boekje gaf hen veel inspiratie voor de dagelijkse keuken, zonder dat ze het hoofd moesten breken over de prijs. Enkele citaten: 

“De grootste troef zijn de nieuwe ideeën, niet gewoon patatjes, groenten, vlees. Het is eens iets nieuws, het doorbreekt de sleur, ik probeer nieuwe dingen, ze bevallen goed.”

“Ik durf meer in de keuken. Specialere dingen hoeven niet duur te zijn."

“Dankzij dit project voel ik me bevoordeeld, doordat je gratis producten krijgt, doordat je de kans krijgt om voor weinig geld een goeie maaltijd op tafel te zetten, anders moet je ernaar zoeken.

"Ik eet er minder fastfood door, vroeger at ik echt veel frieten. Het heeft me geholpen om meer te koken voor minder geld.”

Uit de test blijkt dat de oorspronkelijke doelstellingen die Kortrijk en Colruyt voor ogen hadden, grotendeels bereikt werden: bij ouders met kinderen een deel van de zorg wegnemen, hen het gevoel van controle geven over het budget, en motiveren om zelf aan de slag te gaan met recepten en slim te shoppen. De begeleiding door OCMW Kortrijk werd positief ervaren. Wie deelnam aan een winkelbezoek of een kookworkshop vond dit een positieve en leerrijke ervaring.

Uitbreiding in Kortrijk

Philippe De Coene, voorzitter OCMW Kortrijk: “Vanaf vandaag kan elk Kortrijks gezin met kinderen dat het moet doen met minder aan de slag met het boekje en het boodschappenlijstje. Het gaat om gezinnen die in aanmerking komen voor het sociaal tarief van de UiTpas.”

Gezinnen kunnen inschrijven via verschillende sociale organisaties in Kortrijk, zoals CAW, Kind & Gezin, OCMW Kortrijk, CKG Don Bosco en tal van andere organisaties die werken met gezinnen met (jonge) kinderen. Na inschrijving duurt het maximaal 7 weken voor het eerste boekje in de bus valt, samen met een bon voor een gratis fles olijfolie. De recepten worden gemaakt door de culinaire cel van Colruyt. “OCMW Kortrijk en Colruyt hebben enorm geleerd uit dit traject. Een publieke en privé-partner die samen een project opzetten om een oplossing op maat te creëren voor kwetsbare gezinnen met kinderen, het leek op voorhand niet evident, maar het is geslaagd.” Aldus Marianne Vermeulen, project manager bij Colruyt. Colruyt wil dit project ook breder uitrollen in België, steeds in samenwerking met OCMW's, gemeenten en lokale sociale organisaties.

Meer info; Philippe De Coene, OCMW Voorzitter, 0477 45 32 32