“Naar schatting gooit een Vlaming jaarlijks 15 tot 23 kg voedsel weg. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op 36 tot 55 kg voedsel per jaar of een verlies van 300 euro. Hoog tijd dus om samen die voedselverspilling aan te pakken, met het Restorestje als een sympathieke eerste stap met impact. Voor de horeca is dit project uiteraard ook belangrijk, want bijdragen aan een dergelijk initiatief maakt hen en hun klanten meer bewust van de hoeveelheden voedsel die ze in overschot hebben, waarvoor ze nu een nobele en concrete bestemming hebben”, aldus Bert Herreweyn.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop en het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) steunen het initiatief. Ook de horecabazen zijn enthousiast. Het drukt de afvalfactuur en chef-koks hebben liever dat restjes worden meegegeven dan dat ze worden weggegooid.

“In onze regio is het niet gebruikelijk om resten van op restaurant mee te krijgen. Met dit initiatief stimuleren we het gebruik ervan want iedereen wint: als klant krijgt u alles wat u betaalde, u geniet langer van de kookkunsten van de chef-kok. Die chefkok vindt het eervoller om resten mee te geven in plaats van ze weg te gooien en de klanten houden een goed gevoel over aan de service. Bovendien daalt de afvalberg”, besluit Berrt Herreweyn.