Vanaf 23 januari kan je naast de bestaande methodes ook gebruik maken van de Itsme-app op je smartphone om je te identificeren op het Kortrijkse Thuisloket. Zo kan je snel en eenvoudig tal van attesten en uittreksels opvragen. Itsme is even veilig als het gebruik van de e-ID en een stuk gebruiksvriendelijker.

Al 15 jaar lang kunnen Belgen zich betrouwbaar identificeren op het internet met hun e-ID. De manier waarop vraagt na al die tijd om verbetering. Een e-ID bakje dat niet naar behoren werkt, de software die men opnieuw moet installeren, geen compatibiliteit met je browser, .. Voor wie z’n e-ID al eens gebruikte klinkt dit heel herkenbaar. Met Itsme is er nu een gebruiksvriendelijker alternatief, voor wie zijn smartphone wil gebruiken.

Hoe?

De Itsme-app vervangt al je kaartlezers, wachtwoorden en tokens door één persoonlijke geheime code van vijf cijfers. Je kan ook inloggen met je vingerafdruk indien jouw smartphone dat toelaat. De website maakt dan een verbinding met de app en toont welke gegevens je zal delen. Indien je akkoord bent, volstaat één klik om je te identificeren en al jouw documenten op te vragen.

Om Itsme te kunnen gebruiken is wel een eenmalige verificatie vereist. Dat kan via jouw bank, indien je een rekening hebt bij één van de grootbanken (KBC, ING, BNP Paribas Fortis, HelloBank!, Fintro of Belfius) of met je e-ID-kaartlezer op de website van Itsme. Eenmaal de registratie voltooid is, kan je jezelf met één simpele klik identificeren op het Thuisloket.

Philippe De Coene, schepen van ICT: “Kortrijk was een pionier bij de lancering van het Thuisloket Burgerzaken en blijft nieuwe toepassingen op de voet volgen. Door de koppeling van de Itsme-applicatie aan onze software voor het aanvragen van uittreksels en attesten, heb je enkel nog een smartphone en een code van vijf cijfers nodig om je veilig aan te melden.”

De privacy van alle Itsme-gebruikers wordt gegarandeerd. De app is 100% conform de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen en de Europese privacy verordening, beter bekend als GDPR. De app werd gelanceerd via de Digitale Agenda van de federale overheid.  

Meer info; Philippe De Coene, schepen van ICT, 0477 45 32 32