Een lokale, duurzame en inclusieve voedselstrategie

Kortrijk wil een klimaatstad worden. Waar de lucht en het water zuiver zijn en waar we met zijn allen minder invloed hebben op ons milieu en klimaat. Hoe we omgaan met voedsel speelt hierin een belangrijke rol. Samen met verschillende actoren zijnde producenten, consumenten, horeca, ondernemingen, bewegingen, burgers, scholen, werkt de stad aan een duurzamer voedselsysteem. De manier waarop we ons voedsel telen, verwerken, transporteren, consumeren en de resten ervan verbruiken heeft een grote impact op onze CO2-uitstoot. Bovendien belangt voedsel iedereen aan, ongeacht leeftijd, inkomen of achtergrond. De lancering van het Restorestje past in deze doelstellingen. Bert Herrewyn: “Eten is een basis levensbehoefte. Reden genoeg om via die weg de klimaatproblematiek dicht bij de mensen te brengen.”

Niet voor de hond

‘Restorestje’ is een vrij nieuw woord Het werd door Vandaele bekroond als ‘Woord van het jaar 2015’ binnen de rubriek Lifestyle. Daarvoor sprak men eerder van een ‘doggy bag’. Consumentenvereniging Test-Aankoop lanceerde samen met Stad Gent deze nieuwe benaming. De restjes zijn immers niet (noodzakelijk) voor uw hond. Test-Aankoop ondersteunt trouwens ook de Kortrijkse lancering. In onze regio is het niet gebruikelijk om resten van op restaurant mee te krijgen. Met dit initiatief stimuleren we het gebruik ervan want iedereen wint: als klant krijgt u alles wat u betaalde, u geniet langer van de kookkunsten van de chef-kok. Die chefkok vindt het eervoller om resten mee te geven in plaats van ze weg te gooien en de klanten houden een goed gevoel over aan de service. Bovendien daalt de afvalberg.

5.000 dozen

Stad Kortrijk verdeelt 5000 Restorestjes gratis over alle deelnemende restaurants. Het proefproject zal 2 jaar duren en nadien wordt dit grondig geëvalueerd. De overschotdozen zijn geschikt voor voeding en mogen zowel in de diepvries als in de microgolfoven. De dozen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) steunt het initiatief en benadrukt dat de consument zelf volledig verantwoordelijk wordt voor de voedselveiligheid zodra hij/zij de resten van zijn maaltijd meeneemt. Gebruikte dozen mogen (eens de voedselresten verwijderd zijn) meegegeven worden met het restafval. Duidelijke richtlijnen voor de consument staan op de doos.

Deelnemende restaurants

Nog voor de lancering lieten verschillende eetgelegenheden hun interesse blijken. Café Dudu, café De Dingen, vegetarisch restaurant Nectar, Nostalgie, Hula, A.A.P., Brasserie De Laiterie, Walle 111, Krok Ubuntu, Bloesem, ’t Fonteintje, De Kameleon, Chez Koen ( Hof Ter Heulebeke), ’t Vierspit, Café Rouge, Bellegem’s Friethuisje, A.Roma, Restaurant d’Oude Burcht, De 7 Zonden, Eet en Broodhuis De Trog, Noen, Parazaar, Wu Wei, Vesper, Bossuwé, Duivels Paterke, Jasmijnhof, De Neerbeek en Aroy Thai Food nemen alvast deel. De lijst zal ongetwijfeld nog aangroeien.

Achtergrondinformatie

Bert Herrewyn: “Naar schatting gooit een Vlaming jaarlijks 15 tot 23 kg voedsel weg. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op 36 tot 55 kg voedsel per jaar of een verlies van 300 euro.” Ook de industrie, fabrikanten, horeca en winkels dragen een verantwoordelijkheid: jaarlijks verdwijnt één derde van de
totale voedselproductie, nog voor het in uw boodschappentas belandt, in de vuilnisbak. Dit is niet alleen onaanvaardbaar in een wereld waar velen honger lijden, het heeft ook een grote impact op het milieu en er is een meerprijs voor de consument: de spelers die worden geconfronteerd met overschotten, rekenen de verliezen die daarmee gepaard gaan immers door aan hun klanten. Hoog tijd dus om samen die voedselverspilling aan te pakken, met het Restorestje als een sympathieke eerste stap met impact. Voor de horeca is dit project uiteraard ook belangrijk, want bijdragen aan een dergelijk initiatief maakt hen en hun klanten meer bewust van de hoeveelheden voedsel die ze in overschot hebben, waarvoor ze nu een nobele en concrete bestemming hebben.

Meer info; Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu en Klimaat, 0496 25 81 54