Na de zomervakantie kunnen de eerste leden hun fiets komen ophalen. Het is een initiatief van de Stad Kortrijk, in samenwerking met de vrijwilligers van de Fietskeuken. Tvelootje kadert zowel binnen Kortrijk Fietst als binnen onze programma’s consumentenbescherming en kindvriendelijke stad. Tvelootje wordt georganiseerd in de Deelfabriek. De Deelfabriek barst stilaan uit zijn voegen op de site  van de Damastweverstraat, daarom zoeken we naar een nieuwe locatie.

Axel Weydts, schepen van mobiliteit: “We voelen dat er een groeiende nood is aan een uitleendienst voor kinderfietsen in Kortrijk. Daarom investeren we met de stad in de aankoop van 150 nieuwe en zeer kwalitatieve loopfietsen en kinderfietsen voor kinderen tot en met 12 jaar. We gaan stap voor stap te werk. We laten geïnteresseerde gezinnen eerst inschrijven, zodat we zicht krijgen op de vraag en het type fietsen dat nodig is. Indien de vraag het aanbod overtreft, dan bekijken we of we in een tweede fase ook met tweedehandsfietsen aan de slag kunnen.”

Philippe De Coene, schepen van Welzijn en Consumtenzaken: “Tvelootje zal opereren vanuit de Deelfabriek in samenwerking met vrijwilligers van de Fietskeuken. De aankoop van kinderfietsen heeft een niet te onderschatten impact op het gezinsbudget. Kinderen groeien snel, maar hun fiets groeit helaas niet mee. Leden van Tvelootje betalen enkel een beperkte jaarlijkse bijdrage per fiets en kunnen hun fiets inruilen voor een groter exemplaar als hun kind het ontgroeid is. Voor kansengroepen voorzien we een korting van 50%.” 

Bert Herrewyn, schepen van Jeugd: “Mobiliteit is een centraal thema binnen ons programma kindvriendelijke stad. Het is zeer belangrijk om van jongs af aan kinderen te sensibiliseren rond de vele voordelen van fietsen en het delen van fietsen of andere vervoersmiddelen.”

Het concept

Tvelootje promoot fietsen bij kinderen tot twaalf jaar. De Deelfabriek bundelt vele deel- en ruilinitiatieven en is dus een logische locatie. De opstart wordt gecoördineerd door onze programmaregisseur kindvriendelijke stad. De uitbating zal gebeuren door vrijwilligers van de Fietskeuken. De Fietskeuken is als fietshersteldienst reeds actief vanuit de Deelfabriek. We gaan stapsgewijs te werk, zodat het initiatief gericht kan groeien en we de samenwerking tussen de stad en de vrijwilligers op punt kunnen zetten. Geïnteresseerde gezinnen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via www.kortrijk.be/tvelootje. De stad beschikt over een raamcontract met VDBike uit Marke waarmee we de gevraagde fietsen, in de juiste maten, vlot kunnen bestellen. De eerste

100 krijgen een bevestiging en kunnen vanaf eind augustus hun fietsje komen ophalen in de Deelfabriek. We reserveren 50 fietsen voor kwetsbare gezinnen. Zij zullen persoonlijk worden toegeleid naar het aanbod, onder meer via maatschappelijk werkers en brugfiguren.

Indien blijkt dat de vraag het aanbod ruimschoots overtreft, dan denken we in een tweede fase te werken met recuperatie van kwalitatieve tweedehandsfietsen. Zo kan de poule kinderfietsen verder aangroeien.

Lidmaatschap

Per kind sluiten gezinnen jaarlijks een lidmaatschap af. De jaarlijkse bijdrage bedraagt 20 euro voor een loopfiets en 40 euro voor een gewone fiets. Er wordt een éénmalige waarborg gevraagd van 40 euro per fiets. Kansengroepen krijgen een korting van 50% op zowel de bijdragen voor de fiets als de waarborg.

Meer info:

- Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, 0479/29 93 40

- Philippe De Coene, Schepen van Sociale Zaken en Consumenten, 0477/45 32 32 

- Bert Herrewyn, schepen van Jeugd, 0496/25 81 54