In de week van 6 tot 10 november maken fietsers doorheen Kortrijk kans op een set fietslampjes die eenvoudig van fiets kunnen worden gewisseld en die bij een correct verlichte fiets ook als reservelampjes kunnen dienen. Zo wil het stadsbestuur het belang van zichtbaarheid in het verkeer benadrukken. We delen deze fietslichtjes niet alleen uit aan mensen die geen werkend fietslicht hebben, want wie zich nog extra verlicht is nog beter zichtbaar in het verkeer. Ook de periode is bewust gekozen. Nu het terug winteruur is, en de dagen korter worden, moeten fietsers zich vaker in het donker verplaatsen.

Schepen Axel Weydts: “Zichtbaarheid in het verkeer als fietser is van levensbelang. Met deze actie willen we dat benadrukken. Op verschillende fietsroutes delen we daarom deze week maar liefst 5.000 fietslichtjes uit. Zorg dat jouw fiets in orde is, in het belang van uw eigen veiligheid!”

De wegcode is duidelijk: Fietsers moeten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter, vooraan en achteraan een niet verblindend licht of knipperlicht voeren. Vooraan moet het licht wit of geel zijn, achteraan rood.

Politiezone Vlas controleert in deze donkere maanden ook op het correct gebruik van het fietslicht, wie niet in orde is riskeert een boete van 55 euro.

Bijkomend is er een campagne in het stadsmagazine en staan er langs belangrijke fietsroutes campagneborden. In het verleden organiseerde de stad al infosessies in de scholen over dodehoek en deelden we naafreflectoren uit in de scholen.

Deze actie werd mee ondersteund door vzw Mobiel.

Meer info; Axel Weydts, schepen van mobiliteit, 0479 29 93 40