Sinds 1 januari krijgt elke wooneenheid 100 euro /excl BTW extra aangerekend op de waterfactuur, ongeacht het waterverbruik. Studentenkoten vallen ook onder de categorie wooneenheden. “Nochtans werd vroeger altijd beweerd dat er enkel extra belastingen zouden bijkomen per watermeter”, zegt Rob Beenders. “Nu is dat al uitgebreid tot wooneenheid. Weeral een extra belasting dus.”

Gezinnen moeten ook die belasting betalen, maar ze krijgen per gedomicilieerde een korting van 20 euro. Hierdoor betalen alleenstaanden € 80 en gezinnen met 5 personen € 0. Studenten zijn niet gedomicilieerd en krijgen hierdoor dus geen korting en betalen de volle pot.

Tel dit vastrecht bij de verhoogde inschrijvingsbijdrage voor het hoger onderwijs die gestegen is van 620 naar 890 euro en je zit aan een prijsverhoging van 360 euro als je je hogere studies combineert met een kot.

“Dit is dus duidelijk weer de zoveelste oneerlijke factuur en een die van water een luxeproduct maakt”, gaat Beenders verder. “Minister Schauvliege moet aan studentenkoten een vrijstelling geven net zoals ze dit gedaan heeft voor andere collectieve verblijfsaccommodaties zoals rusthuizen, zorgcentra en gevangenissen. Een gemiddelde student verbruikt jaarlijks ongeveer 20m³ water. 3 jaar geleden betaalde een student hiervoor ongeveer 5 euro per m³, nu is dit bijna verdubbeld naar 9 euro per m³. Dat is gewoon niet correct.”