Na een geslaagde Mechelse julifoor dromen heel wat foorkramers van een terugkeer van de ter ziele gegane oktoberkermis. Foorkraamster Fabienne Vandonghen heeft bij het stadsbestuur zelfs een aanvraag hiervoor ingediend. "We willen dat zeker onderzoeken", stelt schepen Caroline Gennez (sp.a-Spirit).

Na goed twee weken was de jaarlijkse julifoor op de Grote Markt dinsdag aan zijn laatste dag toe. Ondanks enkele regenachtige dagen vond het publiek vlot de weg naar de kermis. "We hebben dit jaar goed onze boterham verdiend. We zijn daarbij onder meer het stadsbestuur erg dankbaar, omdat het heel wat publiciteit voor de julifoor heeft gevoerd", haalt Fabienne Vandonghen van oliebollenkraam Delicatessen Vandonghen aan.

Omdat het positieve resultaat van de julifoor naar meer smaakt, heeft deze foorkraamster aan het stadsbestuur de vraag gesteld of een terugkeer van de oktoberkermis mogelijk is. "De oktoberkermis werd in 2001 opgedoekt, onder meer door de aanleg van de ondergrondse parkings en het niet respecteren van de openingstijden door een aantal kramers. Maar heel wat foorkramers willen meewerken aan een nieuwe oktoberfoor. Er is ondertussen ook een goede verstandhouding met de horeca-uitbaters van de Grote Markt", geeft ze aan.

Voorzitter Edwin Stevens van Handelaars Grote Markt bevestigt dat de houding van verscheidene horecabazen tegenover een tweede kermis vandaag anders is dan zes jaar geleden. "Toen speelde er een parkeerprobleem. Tijdens de kermis waren de horecazaken hun parking kwijt. Nu de ondergrondse parkings er zijn, blijven onze zaken wel nog goed bereikbaar voor klanten", stelt hij. Schepen van Economie Caroline Gennez wil eerst alle elementen op een rijtje zetten. "We zullen nagaan wat de redenen voor het afschaffen van die kermis waren en kijken of daar ondertussen iets aan veranderd is. We zullen ook informeren bij de vereniging van foorkramers over hoe breed deze aanvraag wordt gedragen", reageert ze.