CD&V is onmiskenbaar conservatiever geworden. Vroeger had je er heel wat mensen met een open geest, genre Jean-Luc Dehaene of Mark Van Peel, die via de scouts bij de partij verzeilden. Tegenwoordig deelt een nieuwe generatie de lakens uit. Die is doctrinairder. Sinds de overwinning van Leterme voelen ze zich onaantastbaar. "Doe gewoon, dat is al gek genoeg", luidt hun motto.' In die zin bestaat er een breuklijn tussen 'conservatieven' en 'progressieven'.Die reactie wilde ik kwijt aan Bart Brinckman bij zijn vraag of Vlaanderen er conservatiever op wordt. Aanleiding voor deze vraag zijn een reeks gebeurtenissen van de vorige weken en maanden: de feminatheek van Boon, de censuur in het jeugdhuis van Temse, ...

Als schepen van Jeugd in Mechelen, zou ik me nooit bezighouden met de programmatie van het jeugdhuis. Ik verkies bevrijding. Ik wil taboeloos, maar met respect met ethische onderwerpen omgaan. Vrijheid is een dragende waarde. Het is niet aan politici om de mensen te vertellen wat goed voor hen is.

Ik ben het evenmin eens met de ergernis van Wouter Beke aan de manier waarop schrijver Erwin Mortier kardinaal Danneels op de vingers tikte omdat die vragen stelde bij de euthanasie van Hugo Claus. Claus was geen lid van de club van de kardinaal. Danneels hoefde zich dan ook niet te moeien met de manier waarop de schrijver uit het leven stapte. Ik heb respect voor de mening van de kardinaal, ik verwacht van hem hetzelfde voor mensen met een andere levensovertuiging.

Ik geloof overigens niet dat Vlaanderen conservatiever wordt. De mensen lachen met de huidige discussies. Wij zijn heel trots op de manier waarop paars heeft geluisterd naar wat er leeft bij de bevolking. Zo hebben we heel wat wetgeving gerealiseerd.