Het kringloopateljee verhuist naar industriegebied Mechelen Noord. In maart volgend jaar moet de nieuwbouw er al staan. De winkel op de Korenmarkt blijft. 'De verhuis is heel dringend nodig', zegt coördinator Yves Lauwaert.

Minstens acht jaar al zoekt het Kringloopateljee een nieuwe stek. 'We hebben al die jaren geprobeerd om een grond te verwerven aan de Battelsesteenweg', zegt Yves Lauwaert. 'Maar de onderhandelingen verliepen erg moeizaam en telkens opnieuw doken nieuwe problemen op. Daarom hebben we op een moment beslist om van dat plan af te stappen en een nieuwe plek te zoeken.'

Snelbouw

Gezien de oppervlakte, een winkelruimte van 1.200 vierkante meter, ruimte voor een sorteercentrum en parking, was een vestiging binnen de ring van Mechelen onmogelijk. Na enig zoekwerk is een oplossing uit de bus gekomen.

'Op het industrieterrein Mechelen-Noord zal een door de stad aangekochte oppervlakte van 3.000 vierkante meter in erfpacht worden gegeven aan het Kringloopateljee', zegt schepen van Sociale Economie Caroline Gennez.

De overeenkomst wordt eerstdaags getekend, in maart moet de bouw -rechtover het opleidingscentrum van Syntra- al starten. 'Het is een snelbouw', zegt Yves Lauwaert. 'Eind dit jaar willen we al verhuizen.'

Bij Kringloopateljee werken momenteel 45 mensen, vrijwilligers inbegrepen. Voor een belangrijk deel gaat het om sociale tewerkstelling. Daarvoor geeft de stad ook nog eens subsidies, 103.000 euro voor dit jaar om precies te zijn.

Nieuwe winkel

De werking is erkend door de openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM. Om te mogen blijven verder werken, moet het atelier tegen 2015 wel vijf kilogram herbruikbare goederen per inwoner kunnen inzamelen. 'Dat is een doel dat wordt vooropgesteld', zegt Yves Lauwaert. 'Eerlijk gezegd is dat heel veel. Je moet weten dat ongeveer zeventig procent van de ingezamelde goederen kan worden herbruikt. Dat betekent met andere woorden dat we eigenlijk acht kilogram per inwoner moeten inzamelen.'

Nu er ook winkels geopend zijn in Bonheiden en gisteren nog in het oude station van Sint-Katelijne-Waver, moet het doel iets gemakkelijker te bereiken zijn.

Vorig jaar haalde het Kringloopateljee net geen 600.000 kilogram in.