Kritiek op culturele projectsubsidies: ‘Kleine visjes worden opgegeten’

Er is zware kritiek op de verdeling van projectsubsidies en beurzen van Vlaams minister van Cultuur (en Brussel) Sven Gatz (Open VLD). Brusselse kunstenaars trekken aan de alarmbel. Ook Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) stelt zich vragen. 

Van de 348 aanvragen voor subsidies zijn er 74 positief beantwoord. Die kunstenaars en organisaties krijgen samen 2,27 miljoen euro van de Vlaamse overheid.

Selectieprocedure

 
Een commissie boog zich over de projecten, en bestempelde ze van ‘zeer goed’ en ‘goed’ tot ‘voldoende’, 'nipt onvoldoende' en 'volstrekt onvoldoende'. Om aanspraak te kunnen maken op een subsidie moet je zowel op artistiek als zakelijk vlak een ‘zeer goed’ kunnen voorleggen, klinkt het bij Yamila Idrissi.

“Je moet zakelijk dus al zeer beslagen uit de hoek komen, terwijl projectsubsidies juist bedoeld zijn om jong talent kansen te geven en te laten groeien. Als de minister het meent met het versterken van de sociaal-economische positie van kunstenaars dan zou hij de nadruk moeten leggen op artistieke kwaliteit, en de kunstenaars de kans geven om te groeien in hun zakelijke vaardigheden. De lat wordt zakelijk nu wel heel hoog gelegd.”

Bekende namen

 
Klinkende namen in de culturele wereld zijn bij de gelukkigen, zoals het musicalgezelschap Promitheus en de filmmaker Herman Asselberghs. Maar ook in het verliezende kamp zitten opvallende namen, zoals de Brusselse theatermakers Pieter De Buysser en Inne Goris.

Ook choreograaf Benjamin Vandewalle had een project ingediend, voor een voorstelling met een koor en een geblinddoekt publiek. Vandewalle kreeg een artistieke pluim (‘zeer goed’), maar zakelijk werd zijn dossier ‘goed’ genoemd. Een ontoereikend verdict om een projectsubsidie te krijgen. De choreograaf is teleurgesteld.

“Alleen in de podiumkunsten moet je project tweemaal de stempel ‘zeer goed’ krijgen. We zijn al zo’n kwetsbaar onderdeel van de sector, ik heb het gevoel dat de kleine visjes worden opgegeten. Bovendien zouden er in het zakelijke advies geen gradaties mogen bestaan: ofwel is iets goed, ofwel niet”, zegt Benjamin Vandewalle aan brusselnieuws.be.

Volgens Vandewalle worden podiumkunsten zo streng onder de loep gehouden omdat daar erg veel subsidieaanvragen zijn binnengestroomd. “Het is logisch dat de minister andere culturele disciplines een kans wil geven, maar het is niet omdat we met meer zijn dat we benadeeld moeten worden.”

Minister Gatz zelf geeft aan De Morgen toe dat de pot voor projectsubsidies niet groot is. “Ik zal tegen volgend jaar 2 miljoen euro aan toevoegen." Maar aan dit jaar houden wellicht heel wat kunstenaars een financiële kater over.

Vandewalle bevestigt. “Het is al zo moeilijk om een plek te verwerven in het kunstenlandschap, je moet daar aan blijven werken. Eens je uit de boot valt, kan dat ernstige gevolgen hebben."

 

door LQ © brusselnieuws.be

Brussel


Je vindt het leuk?


Deze discussie werd gesloten.