Begin 2015 voorspelde Johan Vande Lanotte (sp.a) al volgend scenario: "De regering zal ervoor zorgen", zo zei hij, "dat de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 verlengd wordt uit vrees voor stroompannes. Eenmaal dat gebeurt zullen als bij wonder ook de scheurtjescentrales opnieuw open gaan. Let op mijn woorden." 

“Met het openstellen van de scheurtjescentrales in januari is het opnieuw openstellen van de centrales Doel 1 en 2 overbodig. Zo is klaarblijkelijk beslist ook al is het nog niet officieel bekend gemaakt. Alles wijst in die richting.”

“Een tijdje geleden kondigde Electrabel overigens al aan dat de scheurtjescentrales tot 1 januari dicht zouden blijven. Electrabel wist met andere woorden nog voor het FANC wanneer er een beslissing genomen zou worden.”

“Er is dus geen enkele reden denkbaar waarom de regering Doel 1 en Doel 2 zou verlengen. De regering kan nog steeds op haar stappen terugkomen. Ik reken dan ook in het bijzonder op de verantwoordelijkheid van Open VLD en cd&v om de verlenging van de kerncentrales tegen te houden. Waarop wachten ze nog?”

Naar het persbericht van 12 november 2015 - reactie Johan Vande Lanotte op het opnieuw openstellen van de scheurtjescentrales.