Zaterdag 21 mei en maandag 16 mei werden de eerste twee kunstwerken van het project kunst in de dorpen voor gesteld in respectievelijk Beverst en Rijkhoven.

In Beverst maakte kunstenares Paula Strauven op aangeven van een dorpsraad twee standbeelden (foto) over de koninklijke harmonie 'Ons Verlangen'. Een symbool voor Beverst dat bekendheid geniet tot ver over onze landsgrenzen. Er werd gekozen voor een drummer en een doedelzakspeler, twee elementen die typisch zijn voor de harmonie die een drumband en doedelzakband combineert. Guy Swennen: "De sterkte van het project kunst in de dorpen ligt hem in de lokale gedragenheid van het kunstwerk. De inwoners van het dorp mogen zich uitspreken over het thema en de locatie van het kunstwerk."

In Rijkhoven zorgde kunstenares Mo Ramaekers voor 6 standbeelden die de belangrijkste toeganspoorten tot het dorp bewaken. Aan weerszijde van de straat staan man en vrouw opgesteld. De zes meter hoge standbeelden in Cortenstaal zijn het silhouet van een man en vrouw en staan van heuphoogte af 15° scheef. Dit typeert de Rijkhovenaren die zichzelf namelijk schèèf van contrare noemen.

De volgende halte voor kunst in de dorpen zal op 13 augustus in Hees zijn, waar het werk Neandertranen zal voorgesteld worden.