In Mechelen heeft John Crombez zijn nieuwjaarstoespraak gehouden. In zijn speech hekelde de sp.a-voorzitter het besparingsbeleid van deze regeringen en had hij een duidelijke boodschap: “Besparen op mensen is geen natuurwet, maar wel een keuze. Stop met de mensen iets wijs te maken.” Daartegenover zette Crombez de keuzes van sp.a, keuzes die eerlijker én betaalbaar zijn. “Wij, socialisten, bewijzen al meer dan 100 jaar dat we die keuzes waarmaken. De mensen rekenen nu op ons. En het tij keren, dat gaan we nu ook doen! Samen!”

“Dichtbij de mensen, tussen en samen met mensen. Daar is onze plaats. Hun problemen en bezorgdheden vertalen in actie. Dat is onze opdracht. Met deze regeringen is de waslijst heel lang”, zei Crombez. Zoals in de gezondheidszorg. Door de besparingen van de regeringen zijn geneesmiddelen duurder geworden, maar zullen nu ook tandartsen, kinesisten en dokters hun prijzen optrekken. “Steeds weer zijn het dezelfde de mensen die moeten betalen. In deze regeringen komt er niemand op voor de patiënt”, zei Crombez. “Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze.” Hij riep de regering dan ook op om dat beleid te stoppen en om de tafel te gaan zitten met de gezondheidspartners om zieken erop vooruit te laten gaan in plaats van achteruit.

Crombez zette daarna de keuzes van sp.a in de verf. Hij zei dat mensen zich niks mogen laten wijsmaken. “Er is wel een andere keuzes dan te besparen in de sociale zekerheid. Keuzes die eerlijk, eenvoudig én betaalbaar zijn. Zoals een basispensioen voor iedereen na  42 jaar werken. En extra beloond worden voor elke dag die je gewerkt hebt. Zoals een volwaardig loon voor mensen die zorgen voor hun ziek kind of voor hun hulpbehoevende ouders in plaats van een kleine vergoeding. Ook dat is eerlijk, eenvoudig én betaalbaar.”

“Er zit niets anders op dan te besparen in de sociale zekerheid”, wordt hier in ons land dan geroepen om 2017 in te zetten. Crombez: “Serieus? Hou toch op. Stop met de mensen iets wijs te maken. In tijden waar superrijken nog altijd niet eerlijk bijdragen, in tijden waar diamantairs en multinationals de ene korting na de andere krijgen, in tijden waar grootbanken 7 miljard winst maken… Wie houd je dan voor de gek? Met wiens voeten rammel je dan? Stop met de mensen iets wijs te maken. Er is wél een andere keuze. Wij, socialisten, bewijzen al meer dan 100 jaar dat we die keuzes waarmaken. En het tij keren, dat gaan we nu ook doen! Samen!”