“Er is een grote vraag van mensen die willen weten van waar de producten komen die ze kopen. Meestal duidt men daar het land op aan, maar in geval van Israël is er vanuit verschillende organisaties gepleit om duidelijk te weten of het uit Israël of uit de bezette gebieden komt”, zegt Johan Vande Lanotte. Het gaat over een vrijwillige aanbeveling die duidelijk maakt aan distributeurs hoe ze de producten zo correct mogelijk kunnen etiketteren.

Het gaat vooral om landbouwproducten als avocado's, dadels, granaatappels en bloedappelsienen, maar ook kruiden en wijn. “De labeling maakt bewust gedrag van consumenten mogelijk”, zegt Johan Vande Lanotte. “Mensen kunnen zelf beslissen welke producten ze al dan niet willen kopen.” “Het label heeft echter niets te maken met de huidige escalatie in de Gazastrook”, verduidelijkt Dirk Van der Maelen. “Het is geen sanctie tegen Israël, het is ook geen oproep tot een boycot.”

Volgens het internationaal recht zijn de Israëlische nederzettingen in de Bezette Palestijnse Gebieden illegaal. “Het labellen van producten afkomstig uit deze nederzettingen als “Made in Israël” is dus in strijd met het internationaal recht”, zegt Dirk Van der Maelen. “Het nieuwe label dat een onderscheid zal maken tussen producten afkomstig uit Israël, de Palestijnse Gebieden en de Israëlische nederzettingen maakt duidelijk dat wij in lijn met het internationaal recht de nederzettingen niet erkennen als deel van Israël.”