Lage emissiezone niet op agenda stadsbestuur


Elk uur sterft iemand aan vuile lucht en we leven gemiddeld 9 maanden minder omwille van de uitstoot van fijn stof. Toch staat de invoering van een lage emissiezone niet op de agenda van het Aalsterse stadsbestuur. Dat blijkt uit een antwoord van het schepencollege op een vraag van sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

Van de Putte stelde de vraag naar aanleiding van de lage emissiezone in Antwerpen en de aankondiging van andere steden en gemeenten zoals Mechelen, Gent, Brussel en Sint-Niklaas die de invoering ervan overwegen.

Als gevolg van de beslissing in Antwerpen verhuisden vorige maand nog bussen uit Aalst naar Sint-Niklaas. De Lijn wisselde zeven bussen uit de stelplaats Hofstade met zeven meer vervuilende exemplaren uit Sint-Niklaas om ze in te zetten voor de ritten naar de lage-emissiezone in Antwerpen. “Onze stad werd de dupe van een beslissing die in Antwerpen genomen werd terwijl je geen enkel milieuprobleem oplost door de uitlaatgassen van de ene stad naar de andere te verhuizen” zegt Sam.

Wanneer Sint-Niklaas haar bussen met Euro Norm 6 krijgt, komen de bussen met Euro Norm 3 terug naar Aalst. Ondertussen is geweten dat slechts 5 van de 7 bussen terugkeren. “Eigenlijk is onze stad dus 2x de pechvogel. Eerst worden de minder vervuilende bussen ingewisseld voor meer vervuilende bussen en nadien krijgt niet Aalst maar wel Sint-Niklaas de nieuwste, minst uitstotende modellen. En dit omdat Aalst niet van plan lijkt om een lage-emissiezone in te voeren” verteld Van de Putte.

De Antwerpse schepen voor leefmilieu hoopt dat de andere Vlaamse steden en gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en de Mechelse burgemeester wil vermijden dat in elke stad andere regels ontstaan voor de dieselwagens die wel of niet worden toegelaten. “sp.a wil dat het stadsbestuur de problematiek van het fijn stof en de gevolgen van het invoeren van lokale lage-emissiezones aankaart bij de andere centrumsteden en de Vlaamse Overheid. De longen van de ene inwoner zijn namelijk niet minderwaardig aan die van een inwoner uit een andere stad” besluit Sam.